Μικροενοχλήσεις κατά την εγκυμοσύνη και ο ρόλος των τροφών

Μικροενοχλήσεις κατά την εγκυμοσύνη και ο ρόλος των τροφών

Μικροενοχλήσεις κατά την εγκυμοσύνη και ο ρόλος των τροφών

Πρωινή αδιαθεσία - ναυτία

Η ναυτία είναι ένα συχνό σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη . Κάθε γυναίκα βρίσκει τους δικούς της τρόπους για να την ελέγχει . Δοκιμάστε κάποιες από τις ιδέες που σας δίνουμε.

  • Να τρώτε μικρά και συχνά (5-6) γεύματα την ημέρα .Τσιμπάτε κάτι κάθε λίγη ώρα γιατί έτσι δεν θα μένει ποτέ εντελώς άδειο το στομάχι σας , κάτι που επιδεινώνει την αίσθηση
  • της ναυτίας.
  • Αποφεύγεται λιπαρές και τηγανισμένες τροφές
  • Αν η μυρουδιά του μαγειρέματος σας αρρωσταίνει, ζητήστε από κάποιον άλλο να ασχοληθεί με το μαγείρεμα ενώ εσείς θα λείπετε από το σπίτι.
  • Δοκιμάστε κρύα φαγητά όπως κράκερς, δημητριακά, γιαούρτι, φρούτα.
  • Να φυλάτε παξιμάδια ή κράκερς στο κομοδίνο σας ώστε να τρώτε αμέσως μόλις ξυπνάτε για να αποφεύγεται την πρωινή αδιαθεσία , ή λίγο πριν κοιμηθείτε το βράδυ.
  • Να πίνετε μικρές γουλιές από νερό, χυμούς, γάλα όταν μπορείτε ώστε και γαστρικό φόρτο να μη νοιώθετε και να μην αφυδατωθείτε.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι συχνό φαινόμενο στην εγκυμοσύνη . Οι ορμονικές αλλαγές σε συνδυασμό με τα συμπληρώματα σιδήρου και ασβεστίου είναι αυτά που την προκαλούν. Μπορείτε να την αποφύγετε ή να την περιορίσετε

  • Πίνετε αρκετά υγρά.
  • Περπατάτε καθημερινά.
  • Τρώτε ξερά σύκα και δαμάσκηνα.
  • Η διατροφή σας να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
  • Χρησιμοποιείται προϊόντα που παρασκευάζονται με αλεύρι ολικής αλέσεως.

Η αύξηση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη

Το συνολικό βάρος που θα πρέπει να πάρει η μέλλουσα μητέρα κατά την εγκυμοσύνη της είναι 12 με 15 κιλά ( Σουηδική μελέτη ). Κατά μέσον όρο το βάρος αυξάνει 0,5 κιλά την εβδομάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο και η πιο γρήγορη αύξηση συμβαίνει μεταξύ 16ης και 24ης εβδομάδας.

Αν αναλύσουμε αυτό το βάρος θα έχουμε 3,2 κιλά για το έμβρυο, 1,8 κιλά για το αμνιακό υγρό, πλακούντα και μεμβράνες. Την αύξηση της μήτρας 0,9 κιλά ,την αύξηση του στήθους 0,9 κιλά, την αύξηση του βάρους της μητέρας 4 κιλά και 2,7 κιλά τα επιπλέον υγρά στο αίμα και το εξωκυττάριο υγρό.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά η μητέρα έχει αύξηση της επιθυμίας για τροφή σαν αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών και της μεταφοράς στοιχείων από την κυκλοφορία της στο έμβρυο. Έτσι χωρίς κατάλληλη προγεννητική φροντίδα η αύξηση του βάρους της μπορεί να είναι μεγάλη έως και 35 κιλά ή και περισσότερο. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.

Η έγκυος χρειάζεται 300 θερμίδες επιπλέον την ημέρα. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη του εμβρύου συμβαίνει κατά το τρίτο τρίμηνο όταν διπλασιάζει σχεδόν το βάρος του κατά τους τελευταίους 2 μήνες της κύησης. Σε αυτή την περίοδο η μητέρα δεν απορροφά επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, ασβεστίου ,σιδήρου και φωσφόρου από το γαστρεντερικό σύστημα ώστε να παρέχει στο μωρό την κατάλληλη ποσότητα. Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα γιατί νωρίτερα στην εγκυμοσύνη το σώμα της, με τη σωστή διατροφή και με τα συμπληρώματα σιδήρου και ασβεστίου, έχει αποθηκεύσει όλα αυτά τα στοιχεία.