Συμβουλές για τις Μέλλουσες Μαμάδες - Advice for the Pregnant Women
Συμβουλές για τις Μέλλουσες Μαμάδες - Advice for the Pregnant Women
Συμβουλές για τις μέλλουσες μαμάδες
Καλά θα είναι να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα ντοσιέ, όπου θα συγκεντρώνεται όλες τις εξετάσεις σας και τους υπερήχους. Αν απομακρυνθείτε από τον τόπο διαμονή σας, κατά τη διάρκεια της κύησης οφείλετε να έχετε μαζί σας αυτό το ντοσιέ.
Η καλή διατροφή, η όχι μεγάλη αύξηση του βάρους σας, η ήπια σωματική άσκηση και η φροντίδα της υγιεινής του σώματός σας, θα σας βοηθήσουν στη μείωση της έντασης των ενοχλημάτων που ταλαιπωρούν τις εγκύους(δυσκοιλιότητα, αιμορροίδες, ραγάδες, κιρσοί, πόνος στη μέση, δυσπεψία, καούρες, εύκολη κόπωση, λαχάνιασμα).
Αποφύγετε το συγχρωτισμό με πολύ κόσμο και την επαφή με μικρά παιδιά που μπορεί να νοσούν από μεταδοτικές ασθένειες π.χ. ανεμοβλογιά.
Καταγράψτε όποια απορία σας δημιουργείται, για να τη ρωτήσετε στο γιατρό σας στην επόμενη επίσκεψη.
Προκειμένου να αντλήσετε πληροφορίες για την εγκυμοσύνη σας, μην εμπιστεύεστε κανέναν άλλο εκτός από το γιατρό σας ή την μαία σας. Η προσωπική εμπειρία του καθενός και η ημιμάθεια δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνώση και την εμπειρία του επαγγελματία υγείας.
Τι πρέπει να τρώω στην εγκυμοσύνη;
- Οι θερμίδες που καταναλώνετε πρέπει να αυξηθούν ελάχιστα (300 παραπάνω κάθε μέρα) και να είναι περίπου 2500 ημερησίως.
- Προτιμήστε τα μικρά συχνά γεύματα, καθώς και ένα ελαφρύ βραδινό, που θα απέχει αρκετά από τις ώρες του ύπνου.
- Πείτε ΟΧΙ στο πολύ αλάτι, στα πολλά γλυκά, στα αναψυκτικά, στα τηγανητά, στις κονσέρβες και στα πολύ λιπαρά τρόφιμα.
- Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά, γάλα εάν δεν σας φέρνει φούσκωμα, γιαούρτι, τυρί, ξυνόγαλα, όσπρια, ψάρια και μέτριες ποσότητες κόκκινου κρέατος.
- Τα αυγά επίσης είναι απαραίτητα στην έγκυο γιατί είναι πλούσια σε λευκώματα και σίδηρο.
- Να προτιμάτε τα σπιτικά μαγειρευτά φαγητά ημέρας και όχι έτοιμα, κατεψυγμένα ή ξαναζεσταμένα.
- Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό ή φρέσκους χυμούς (πορτοκάλι).
- Λαμβάνετε καθημερινά το σίδηρο, το φυλλικό οξύ ή τη βιταμίνη D με το ασβέστιο που σας χορηγεί ο γιατρός σας.
- Μεγάλη προσοχή στην επαφή σας με γάτες, σκύλους και στα περιττώματα αυτών. Τα λαχανικά που καταναλώνεται πρέπει να είναι καλά πλυμένα και το κρέας να είναι καλά ψημένο. Τα παραπάνω αποτελούν μερικές φορές εστίες μόλυνσης από το παράσιτο τοξόπλασμα.
Πόσα κιλά θα πάρω στην εγκυμοσύνη;
Το μέγιστο βάρος που πρέπει να πάρει η έγκυος είναι περίπου 2 κιλά στο πρώτο τρίμηνο, 4 κιλά στο δεύτερο τρίμηνο και 6 κιλά στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Συνολικά περίπου 12 κιλά. Τα όποια επιπλέον κιλά προστεθούν στο βάρος της είναι καθαρό λίπος που θα δυσκολέψει τη ζωή της στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό και στην μετά τη λοχεία προσπάθειά της για απώλεια βάρους.
Τα παραπάνω διαφοροποιούνται βέβαια ανάλογα με το βάρος που η γυναίκα ξεκινά την εγκυμοσύνη. Έτσι μια γυναίκα υπερβολικά αδύνατη μπορεί να χρειαστεί να πάρει πολύ περισσότερα κιλά, ενώ μια υπέρβαρη να ακολουθήσει ειδική διατροφή ώστε να διατηρήσει το βάρος της και να μην παχύνει ακόμη περισσότερο.
Πως πρέπει να ντύνομαι;
Να ντύνεστε ελαφρά με άνετα και φαρδιά ρούχα. Μην φοράτε σφιχτούς στηθόδεσμους. Αγοράστε καινούργιους πιο άνετους αν το στήθος σας έχει μεγαλώσει. Μην φοράτε κάλτσες που σας σφίγγουν. Βάλτε παπούτσια άνετα που δε στριμώχνουν περισσότερο τα ήδη πρησμένα πόδια σας και αποφύγετε τα ψηλά τακούνια.
Επιτρέπεται η άσκηση και η σεξουαλική επαφή;
- Η εκτέλεση ήπιων ασκήσεων μπορεί να σας κρατήσει σε φόρμα, ενώ ο καθημερινός περίπατος χωρίς ένταση θεωρείται η καλύτερη άσκηση που σίγουρα βελτιώνει και τη διάθεση. Το κολύμπι επιτρέπεται εφόσον συνοδεύεται από ντους πριν και μετά από αυτό, όταν αφορά μέρη ασφαλή γιατί εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος τραυματισμού της εγκύου και όταν δεν υπάρχουν ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας (παγωμένα νερά , θερμά λουτρά).
- Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται, κατά προτίμηση χωρίς υπερβολική ένταση και σε πλάγιες θέσεις που επιτρέπουν τη διείσδυση χωρίς να πιέζετε η κοιλιά της εγκύου και ο τράχηλος της μήτρας. Το σεξ απαγορεύεται μόνο όταν ψυχολογικοί λόγοι στρεσάρουν υπερβολικά το ζευγάρι και όταν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι ( επαπειλούμενη αποβολή, ιστορικό αποβολής πρώτου ή δευτέρου τριμήνου, χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα).
Πόσο σχολαστική πρέπει να είμαι με την υγιεινή του σώματός μου;
Επιβάλλεται η συχνή καθαριότητα, με συχνό πλύσιμο των δοντιών, ντους 1 έως 2 φορές την ημέρα και συχνή αλλαγή εσωρούχων, μιας και οι εκκρίσεις του κόλπου αυξάνονται σημαντικά και δρουν ερεθιστικά στην ευαίσθητη περιοχή.
Μπορώ να ταξιδέψω;
Οι μετακινήσεις επιτρέπονται με όλα τα μέσα μεταφοράς, αλλά καλό θα είναι εκεί που θα βρεθείτε να μπορεί να σας παρασχεθεί εάν χρειαστεί ιατρική φροντίδα. Αποφύγετε δηλαδή απομακρυσμένα ακριτικά μικρά νησιά ή ορεινές περιοχές με δυσχερή πρόσβαση σε οργανωμένες μονάδες υγείας (νοσοκομεία). Εάν ταξιδεύετε με το δικό σας αυτοκίνητο, κάντε συχνές στάσεις για να ξεκουράζεστε. Δεν έχει σημασία τόσο η χρονική διάρκεια του ταξιδιού, όσο η ποιότητά του. Μία ώρα σε καλή άσφαλτο χωρίς στροφές είναι καλύτερα από πέντε λεπτά δύσβατου χωματόδρομου. Εάν πρόκειται για μετακινήσεις το καλοκαίρι πίνετε άφθονα υγρά για να αποφύγετε τον κίνδυνο της αφυδάτωσης και φορέστε ελαφρά ανοιχτόχρωμα ρούχα. Εάν ταξιδέψετε με αεροπλάνο ρωτήστε για την πολιτική της κάθε εταιρείας. Συνήθως επιτρέπουν το ταξίδι μέχρι τις 32 – 34 εβδομάδες κύησης. Και το πιο βασικό μην ξεχνάτε να φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
Με ενοχλεί κάποιο δόντι. Μπορώ να εκτελέσω οδοντιατρικές εργασίες;
Οι οδοντιατρικές εργασίες όχι μόνο επιτρέπονται αλλά και πρέπει να μην αναβάλλονται. Ένα παραμελημένο δόντι μπορεί να οδηγήσει σε πολλά σοβαρά προβλήματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Πόσο βλάπτουν την κύηση το κάπνισμα, το αλκοόλ, ο καφές, τα φάρμακα ή άλλοι εξωγενείς παράγοντες;
- Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να σταματήσετε το κάπνισμα. Εάν καπνίζετε αυξάνετε τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, αποκόλληση πλακούντα, γέννηση παιδιών με χαμηλό βάρος και νεογνών με νευρικότητα και αναπνευστικά προβλήματα.
- Η κατανάλωση αλκοόλ καλό θα ήταν να διακόπτεται εντελώς ειδικά στο πρώτο τρίμηνο. Επιτρέπεται ελάχιστη μόνο περιστασιακή κατανάλωση.
- Ο καφές επιτρέπεται μόνο ελαφρύς 1 με 2 φλυτζάνια την ημέρα.
- Υπάρχουν φάρμακα τα οποία, όταν χρειάζεται μπορούν να χορηγηθούν στην κύηση, όμως μόνο μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας.
- Προσοχή στην επίδραση εξωγενών πιθανώς βλαπτικών παραγόντων. Επειδή είναι αδύνατον τα πάντα να μελετηθούν στο αν και πόσο βλάπτουν το έμβρυο, αποφύγετε κυρίως στο πρώτο τρίμηνο της κύησης τη βαφή των μαλλιών, τις ακτινογραφίες, την γειτνίαση της κοιλιάς σας με ακτινοβολούντες συσκευές ( ασύρματο τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο), τις περιοχές με υψηλή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (υποσταθμούς της ΔΕΗ), εισπνοή χημικών καθαριστικών των οικιακών χώρων, εισπνοή σπρέι εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων, φυτοφαρμάκων, χημικών λιπασμάτων.