Η ΕΦΗΒΗ ΚΑΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ

Η ΕΦΗΒΗ ΚΑΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ

Η ΕΦΗΒΗ ΚΑΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εφηβείας;

Όταν η εφηβεία ξεκινά ο εγκέφαλός σου στέλνει εντολές σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος σου που αρχίζουν να μεγαλώνουν και να αλλάζουν. Αυτές οι εντολές λέγονται ορμόνες. Οι ορμόνες όχι μόνο αλλάζουν το σώμα της γυναίκας αλλά το κάνουν να μοιάζει όλο και περισσότερο με αυτό της ενήλικης γυναίκας. Οι ορμόνες προκαλούν επίσης συναισθηματικές διαταραχές.

Ποιες συναισθηματικές διαταραχές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας;

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας σου μπορεί να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα όπως νευρικότητα, θυμός αλλά και σεξουαλικά συναισθήματα. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να εμφανιστούν για κάποιο άτομο του ίδιου ή και του άλλου φύλου. Το να σκέφτεσαι για το σεξ ή τα να αναζητάς να μάθεις ή να διαβάσεις πράγματα σχετικά με το σεξ είναι απολύτως φυσιολογικό στην εφηβεία.

Πως εκφράζονται οι σεξουαλικές επιθυμίες;

Οι σεξουαλικές επιθυμίες εκφράζονται με τη σεξουαλική επαφή ή τον αυνανισμό.

Τι είναι ο αυνανισμός;

Αυνανισμός λέγεται η σεξουαλική ευχαρίστηση που λαμβάνει κάποιος όταν αγγίζει, τρίβει ή προκαλεί ρυθμική δόνηση στα γεννητικά του όργανα (κλειτορίδα και κόλπος για τις γυναίκες και πέος για τους άνδρες). Ο αυνανισμός έχει είτε τη μορφή της αυτοϊκανοποποίησης όταν πραγματοποιείται από το ίδιο το άτομο ή μπορεί να προσφέρεται από τον σεξουαλικό σύντροφο. Στη δεύτερη περίπτωση ναι μεν δεν υπάρχει κίνδυνος για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά οι σύντροφοι δεν προστατεύονται από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τι είναι το στοματικό σεξ;

Στοματικό σεξ είναι όταν το στόμα του ενός σεξουαλικού συντρόφου έρχεται σε επαφή με τα γεννητικά όργανα του άλλου συντρόφου. Μερικοί έφηβοι πιστεύουν ότι το στοματικό σεξ δεν είναι στην πραγματικότητα σεξ γιατί δεν έχουμε επαφή των γεννητικών οργάνων και δεν μπορεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Όμως αποτελεί πρακτική που μεταδίδει εύκολα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Για αυτό το λόγο πρέπει κατά το στοματικό σεξ να χρησιμοποιείται, όταν αυτό είναι δυνατόν, το προφυλακτικό.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κολπικής σεξουαλικής επαφής;

Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφή ή κολπικής διείσδυσης, το σκληρό και ανορθωμένο πέος του ανδρός εισέρχεται στον κόλπο της γυναικός και μετακινείται συνεχώς μέσα έξω με ρυθμό που καθορίζει η κίνηση των σωμάτων. Αυτό οδηγεί τον άνδρα σε οργασμό. Κατά τη διάρκεια του οργασμού εξέρχεται από την κορυφή του πέους ( από το στόμιο δηλαδή της ουρήθρας) το σπέρμα το οποίο και περιέχει εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Τη στιγμή της εκσπερμάτισης εάν το πέος παραμένει μέσα στον κόλπο τότε η ποσότητα του σπέρματος που απελευθερώνεται οδηγείται από το πέος του άνδρα στον οπίσθιο κολπικό θόλου, τα τοιχώματα του κόλπου και στην είσοδο του τραχήλου. Από εκεί αρχίζει μια μακρά διαδρομή για τα σπερματοζωάρια τα οποία θα εισέλθουν στον τράχηλο, θα διανύσουν την κοιλότητα της μήτρας και θα φτάσουν μέχρι τη μεσότητα της σάλπιγγας όπου εάν συναντήσουν ένα ωάριο μπορεί να οδηγήσουν στη γονιμοποίησή του και στην έναρξη της εγκυμοσύνης. Η σεξουαλική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Τι πρέπει να κάνω εάν επιθυμώ να έχω σεξουαλικές επαφές χωρίς να μείνω έγκυος;

Εάν κάποια γυναίκα έχει επαφές κολπικές και δεν επιθυμεί εγκυμοσύνη θα πρέπει να χρησιμοποιεί πάντοτε κάποια μέθοδο αντισύλληψης που θα ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες. Τέτοιες μέθοδοι είναι η χρήση του αντισυλληπτικού δισκίου, η χρήση του ανδρικού προφυλακτικού ή η τοποθέτηση του ενδομήτριου σπειράματος.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τον σύντροφό μου από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα;

Αποφυγή εναλλαγής σεξουαλικών συντρόφων.
Εργαστηριακός έλεγχος κάποιων νοσημάτων (ηπατίτιδα, σύφιλη, AIDS) και τακτικός γυναικολογικός έλεγχος κάθε χρόνο με λήψη test Pap.
Χρήση του ανδρικού προφυλακτικού σε όλες τις σεξουαλικές επαφές, ανεξάρτητα από τη λήψη ή όχι αντισυλληπτικών χαπιών.

Τι είναι το πρωκτικό σεξ;

Μία άλλη μορφή σεξουαλικής επαφής είναι το πρωκτικό σεξ. Σε αυτή την περίπτωση το πέος εισέρχεται στον πρωκτό του ερωτικού συντρόφου. Αυτή η μορφή του σεξ μπορεί να είναι επώδυνη τις πρώτες φορές και απαιτεί υπομονή και καλή λίπανση της περιοχής. Επίσης υπάρχει μικρή πιθανότητα να προκληθεί κάκωση στους σφιγκτήρες που θα οδηγήσει σε ακράτεια στο μέλλον. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι δημιουργούνται εύκολα μικρές ρήξεις και τραυματισμοί του επιθηλίου του πρωκτού και αυτό αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών και κυρίως του ιού HIV που προκαλεί το AIDS.

Τι σημαίνει να είσαι γκέι, λεσβία ή bisexual;

Γκέι είναι ένας άντρας όταν αναπτύσσει συναισθήματα ερωτικά και σεξουαλικές επιθυμίες για άλλους άνδρες. Λεσβία είναι μία γυναίκα όταν αναπτύσσει συναισθήματα ερωτικά και σεξουαλικές επιθυμίες για άλλες γυναίκες. Bisexual είναι όταν κάποιος εμφανίζει συναισθήματα ερωτικά και σεξουαλικές επιθυμίες για άτομα και των δύο φύλλων. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας πολλοί νέοι εμφανίζουν σεξουαλικές επιθυμίες ακόμα και για άτομα του ίδιου φύλου. Μπορεί να διεγείρονται σεξουαλικά όταν αγγίζουν το χέρι ή τα γεννητικά όργανα φίλων τους που ανήκουν στο ίδιο φύλο. Αυτό τους κάνει να ανησυχούν και γεννιούνται μέσα τους ερωτήματα για τον αν είναι ομοφυλόφιλοι (γκέι ή λεσβίες). Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να γνωρίζουν ότι στα πρώτα χρόνια της εφηβείας τα φαινόμενα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και εμφανίζονται πολύ συχνά χωρίς να σχετίζονται με την ομοφυλοφιλία. Άλλοι επίσης νεαροί έφηβοι θα ανακαλύψουν τα χρόνια αυτά πως είναι γκέι, λεσβίες ή bisexual.

Μπορώ να διαλέξω εάν θα είμαι ομοφυλόφιλός ή όχι;

Το να ερωτεύεσαι και να επιθυμείς σεξουαλικά άτομα του ίδιου φύλου δεν είναι κάτι που μπορείς να επιλέξεις ή να αλλάξεις. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν απίστευτα σκληρές και δύσκολες ώρες μέχρι να αποδεχτούν ότι είναι γκέι ή λεσβίες. Μερικοί δεν αντέχουν και οδηγούνται ακόμα και στην αυτοκτονία. Πολλές φορές δεν γίνονται αποδεκτοί από την οικογένειά τους, τους φίλους και την κοινωνία και αυτό τους οδηγεί στη μοναξιά και στην κατάθλιψη. Εάν έχεις σοβαρές υποψίες μέσα σου ότι είσαι ομοφυλόφιλος και νιώθεις μπερδεμένος και δυστυχισμένος, μίλησε σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι, σε κάποιο καθηγητή σου ή σε κάποιο μέλος της οικογένειας που θεωρείς ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σε καταλάβει.

Τι είναι η ταυτότητα του φύλου;

Η ταυτότητα του φύλου είναι η αίσθηση που έχεις για τον εαυτό σου για τον αν είναι περισσότερο αγόρι ή κορίτσι ανεξάρτητα από τα γεννητικά σου όργανα. Μερικοί έφηβοι νιώθουν πως η ταυτότητα του φύλου τους είναι διαφορετική από τα χαρακτηριστικά του σώματός τους. Ένα κορίτσι μπορεί να νιώθει περισσότερο αγόρι ή και το αντίστροφο. Κάποιοι άλλοι νιώθουν πως δεν ανήκουν σε κανένα φύλο ή πως ανήκουν και στα δύο. Οι άνθρωποι που νιώθουν ότι η ταυτότητα του φύλου τους είναι διαφορετική από το φύλο με το οποίο γεννήθηκαν λέγονται διαφυλικά (transgender). Είναι συνήθως πολύ δύσκολο για την κοινωνία (συμμαθητές, φίλοι, γονείς και συγγενείς) η αποδοχή του διαφυλικού ατόμου. Συχνά πέφτουν θύματα μίσους, βίας και οδηγούνται εύκολα στην πορνεία για τον βιοπορισμό τους.

Τι είναι τα μεσοφυλικά άτομα;

Τα μεσοφυλικά άτομα γεννιούνται πολύ σπάνια. Στην περίπτωση αυτή συνυπάρχουν σ' ένα άτομο τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά γεννητικά όργανα και εναποτίθεται στην επιλογή του ατόμου αυτού το αν θα αφαιρέσει ή όχι ένα από τα δύο, ώστε να επικρατήσει μόνο ένα.

Τι είναι οι τρανσέξουαλ;

Τρανσέξουαλ (transsexual) είναι τα άτομα (άνδρες ή γυναίκες) που έχουν προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής (ή ορθότερα επαναπροσδιορισμού) φύλου. Τα άτομα αυτά στην ελληνική γλώσσα αποκαλούνται διεμφυλικά και σπανιότερα φυλομεταβατικά.

Πρόκειται για περιπτώσεις όπου ένα άτομο καταφεύγει σε επέμβαση αλλαγής φύλου λόγω σεξουαλικής ταυτότητας, εφόσον πρόκειται για «μία γυναίκα που γεννήθηκε μέσα σε ένα ανδρικό σώμα» ή «για έναν άνδρα που γεννήθηκε μέσα σε ένα γυναικείο σώμα». Η επέμβαση αυτή έχει σκοπό τη διόρθωση της ψυχοκοινωνικής φύσης του ατόμου σε σωματικό επίπεδο.

Πότε πρέπει να ξεκινήσω τις σεξουαλικές επαφές;

Συζήτησε με τον εαυτό σου ποια είναι τα συναισθήματα που έχεις σχετικά με το σεξ. Νιώθεις ότι είσαι έτοιμη ψυχολογικά και σωματικά να προχωρήσεις στην έναρξη των σεξουαλικών επαφών; Εάν έχεις κάποια σχέση γνωρίζεις ποια τα είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις του συντρόφου σου σχετικά με το σεξ; Μην πιέζεις τον εαυτό σου. Άσε το χρόνο να σε ωριμάσει για να αποφασίσεις εσύ και μόνο εσύ πότε θα είσαι έτοιμη για να κάνεις σεξ. Μην ξεκινήσεις σεξουαλικές επαφές μόνο και μόνο επειδή:

 • όλοι οι άλλοι λένε ότι το κάνουν
 • νομίζεις ότι θα σε κάνει αποδεκτή και δημοφιλή στους άλλους
 • νομίζεις ότι ο σύντροφος θα σε χωρίσει εάν δεν ολοκληρώσετε σύντομα τις επαφές
 • νομίζεις ότι θα σε κάνει να νιώσεις ολοκληρωμένη γυναίκα
 • προσπαθούνε καθημερινά να σε πείσουν ότι επιβάλλεται για πολλούς λόγους να ξεκινήσεις επαφές.

Τι πρέπει να κάνω εάν δεν νιώθω έτοιμη για σεξ και κάποιος με πιέζει να το κάνω;

Εάν έχεις αποφασίσει πως δεν είσαι έτοιμη ακόμα να ξεκινήσεις το σεξ τότε πρέπει να δώσεις, εάν σε πιέσει, ξεκάθαρες απαντήσεις στο σύντροφό σου.

Παραδείγματα:

 • "If you love me, you will have sex with me."
  Answer: "If you really love me, you will not pressure me."
 • "You are the only one I will ever love."
  Answer: "Good, then we will have lots of time later."
 • "If you don’t want to have sex with me, I will find someone who will."
  Answer: "That’s your choice. My choice is to not have sex."

Τι είναι ο βιασμός;

Βιασμός της κοπέλας είναι η κολπική, στοματική ή πρωκτική διείσδυση του πέους, χωρίς τη συγκατάθεσή της. Στις περισσότερες των περιπτώσεων συμβαίνει από άτομο γνωστό στην κοπέλα (σύντροφος, φίλος, γνωστός, συγγενικό πρόσωπο). Μπορεί να είναι άτομο της ίδιας ηλικίας ή και αρκετά μεγαλύτερο. Συνήθως ο θύτης χρησιμοποιεί βία λεκτική ή σωματική. Συχνά πριν την επίθεση ο θύτης έχει καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες. Ανεξάρτητα κάτω από ποιες συνθήκες και ποιος έχει διαπράξει το βιασμό, η πράξη αυτή θεωρείται έγκλημα και πρέπει πάντα να καταγγέλλεται.

Υπάρχουν πράγματα που μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου από έναν βιασμό;

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους πως ο βιασμός δεν είναι ποτέ ευθύνη του θύματος. Παρόλα αυτά καλά θα είναι να παίρνεις τα ελάχιστα μέτρα ασφαλείας. Μην περπατάς νύχτα σε άγνωστες περιοχές εντελώς μόνη. Μην καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες. Μην αφήνεις το ποτό σου εκτεθειμένο. Μην πηγαίνεις σε πάρτι που δεν γνωρίζεις κανένα. Καλά θα είναι να συνοδεύεσαι από κάποιο φίλο ή φίλη που εμπιστεύεσαι με τον οποίο και θα πας και θα φύγεις μαζί του. Μην φεύγεις ποτέ από ένα χώρο μαζί με έναν ξένο που μόλις πριν λίγο γνώρισες.

Τι είναι η βία στην ερωτική σχέση (συντροφική βία);

Χρησιμοποιούμε τον όρο «συντροφική βία» για να περιγράψουμε μία κατάσταση στην οποία το ένα μέλος του ζευγαριού συμπεριφέρεται στο άλλο με επιθετικό και καταναγκαστικό τρόπο. Στην ουσία αποτελεί ένα ζήτημα ελέγχου, εξουσίας και επιβολής δύναμης ανάμεσα σε δύο ερωτικούς συντρόφους.

Η συντροφική βία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές:

 • Σωματική βία.
 • Σεξουαλική βία.
 • Λεκτική βία.
 • Ψυχολογική
 • Συναισθηματική βία.
 • Οικονομική αποστέρηση.
 • Επιβολή κοινωνικής απομόνωσης.

Η βία μέσα στην ερωτική σχέση μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε. Δεν παίζει κανένα ρόλο το φύλο, η ηλικία, η κοινωνική και οικονομική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, η εθνικότητα ή το θρήσκευμα του ατόμου. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ετεροφυλοφιλική ή ομοφυλοφιλική σχέση. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες που κακοποιούνται από τους συντρόφους ή τους συζύγους τους.

Η βία στην ερωτική σχέση συχνά εμφανίζει κύκλο. Στις περιόδους κακοποίησης το θύμα αισθάνεται απόγνωση και φόβο, ενώ στα ήρεμα διαστήματα ανακούφιση και ελπίδα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, αφού ο δράστης εμφανίζεται μετανιωμένος. Ωστόσο, η βία επανέρχεται όλο και πιο έντονη.

Εάν βιώνετε οποιασδήποτε μορφής βία μην δείχνετε ανοχή και μην κάνετε υπομονή. Ζητήστε βοήθεια άμεσα.