Εξωτερικός Μετασχηματισμός του Εμβρύου - External Cephalic Version (ECV)

Εξωτερικός Μετασχηματισμός του Εμβρύου - External Cephalic Version (ECV)

Εξωτερικός Μετασχηματισμός του Εμβρύου - External Cephalic Version (ECV)

Τι είναι ο εξωτερικός μετασχηματισμός του εμβρύου;

Εξωτερικός μετασχηματισμός του εμβρύου (ECV – External Cephalic Version) είναι η προσπάθεια του γιατρού που γίνεται μεταξύ 36 και 38 εβδομάδων κύησης να γυρίσει το μωρό που βρίσκεται σε ισχιακή προβολή και να το μετατρέψει σε κεφαλικό.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για εξωτερικό μετασχηματισμό;

Για την ασφάλεια τόσο του εμβρύου όσο και της μητέρας πριν ξεκινήσουμε την προσπάθεια πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.

Δεν πρέπει να υπάρχει ολιγάμνιο ούτε κάποια εμφανής αιτία που οδήγησε σε ισχιακή προβολή. Η κύηση πρέπει να είναι μονήρης και όχι δίδυμος ή τρίδυμος, η ηλικία της κύησης πρέπει να είναι μεταξύ 36 και 38 εβδομάδων για να μην οδηγηθούμε σε πρόωρο τοκετό, να μην υπάρχουν γνωστές συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας και να μην έχουμε προδρομικό πλακούντα. Καλά θα είναι να μην έχει προηγηθεί καισαρική τομή σε προηγούμενη κύηση και ακόμα καλύτερα να πρόκειται για πολυτόκο και όχι πρωτότοκο γυναίκα. Η όλη προσπάθεια πρέπει να γίνει σε οργανωμένο μαιευτήριο υπό καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση και να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών να πραγματοποιήσουμε άμεσα καισαρική τομή.

Πως εκτελείται ο εξωτερικός μετασχηματισμός του εμβρύου;

Η προσπάθεια γίνεται με ελαφρά πίεση των μελών του εμβρύου από τα χέρια του γιατρού που τοποθετούνται στην εξωτερική επιφάνεια της κοιλιάς της εγκύου. Ο γιατρός προσπαθεί είτε μόνος του, είτε παρουσία κάποιου βοηθού και με την καθοδήγηση του υπερήχου να στρέψει το μωρό προς τα κάτω. Παρά την επιτυχία της προσπάθειας κάποια μωρά μπορεί να επανέλθουν σε λίγες ώρες ή μέρες σε ισχιακή προβολή.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της μεθόδου;

Ο εξωτερικός μετασχηματισμός μπορεί σε ένα μικρό ποσοστό να εμφανίσει επιπλοκές

  • Πρόωρη ρήξη των υμένων
  • Παθολογική μεταβολή του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου
  • Αποκόλληση του πλακούντα
  • Πρόωρος τοκετός εάν πραγματοποιηθεί πολύ νωρίς

Ποια είναι η πιθανότητα επιτυχίας της μεθόδου;

Η πιθανότητα επιτυχούς εξωτερικού μετασχηματισμού είναι περίπου 50 %. Πολλά μωρά όπως είπαμε επανέρχονται αυτόματα σε ισχιακή προβολή. Εάν αυτό συμβεί μπορεί να επιχειρηθεί για δεύτερη φορά εξωτερικός μετασχηματισμός. Όσο νωρίτερα πραγματοποιηθεί ο εξωτερικός μετασχηματισμός τόσο πιθανότερο είναι να πετύχει γιατί υπάρχει χώρος μέσα στη μήτρα για τις κινήσεις του εμβρύου, όμως μπορεί να προκληθεί ιατρογενώς πρόωρος τοκετός. Η προηγηθείσα καισαρική τομή είναι αντένδειξη για τους περισσότερους γιατρούς και οδηγεί σε αποφυγή χρήσης της μεθόδου. Η μέθοδος του εξωτερικού μετασχηματισμού είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Μεγάλη Βρετανία αλλά όχι στη χώρα μας.

Δείτε στα δύο παρακάτω βίντεο την επιτυχή προσπάθεια δύο γιατρών για εξωτερικό μετασχηματισμό.