ΠΡΩΙΜΗ ΑΔΡΕΝΑΡΧΗ

ΠΡΩΙΜΗ ΑΔΡΕΝΑΡΧΗ

ΠΡΩΙΜΗ ΑΔΡΕΝΑΡΧΗ

Η εμφάνιση τρίχωσης στο εφήβαιο πριν την ηλικία των 8 ετών στα κορίτσια και των 9 ετών στα αγόρια χωρίς την ανάπτυξη μαστών στα κορίτσια και χωρίς την αύξηση του μεγέθους του πέους και των όρχεων στα αγόρια ,ονομάζεται πρώιμη αδρεναρχή (premature adrenarche).

Μπορεί να συνυπάρχουν εμφάνιση εφηβικής οσμής ιδρώτα ,σμηγματόρροια και ακμή.

Παρατηρείται επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης, οστική ωρίμανση η οποία όμως βρίσκεται σε αναλογία με το ύψος. Συνήθως συμβαίνει σε ηλικίες 3-8 ετών αλλά μπορεί και σε μικρότερα ακόμη και σε βρέφη 6 μηνών. Είναι συχνότερη σε παχύσαρκα παιδιά και σε κορίτσια.

Οφείλεται σε πρώιμη αύξηση των ανδρογόνων που παράγονται από τα επινεφρίδια. Είναι καλοήθης κατάσταση, δεν επηρεάζει την έναρξη και την εξέλιξη της εφηβείας ούτε το τελικό ανάστημα ,οπότε δεν χρειάζεται θεραπεία.

Στα παιδιά με πρώιμη αδρεναρχή πρέπει να γίνει ορμονολογικός έλεγχος για να αποκλειστούν άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως πρώιμη ήβη, όγκοι επινεφριδίων, όγκοι των ωοθηκών ή των όρχεων καθώς και μία άλλη κατάσταση δυσλειτουργίας των επινεφριδίων που λέγεται συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων.

Η πρώιμη αδρεναρχή είναι μία καλοήθης κατάσταση, παρόλα αυτά τα κορίτσια με πρώιμη αδρεναρχή έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στο μέλλον υπερτρίχωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς και μεταβολικό σύνδρομο. Έτσι λοιπόν τα κορίτσια με αυτή την κατάσταση πρέπει να παρακολουθούνται