Υστεροσκοπική στείρωση - Hysteroscopic Sterilization

Υστεροσκοπική στείρωση - Hysteroscopic Sterilization

Υστεροσκοπική στείρωση - Hysteroscopic Sterilization

Τι είναι η στείρωση;

Στείρωση είναι μια μορφή μόνιμης αντισύλληψης.

Τι είναι η απολίνωση σαλπίγγων;

Οι διαδικασίες στείρωσης για τις γυναίκες ονομάζονται απολίνωση σαλπίγγων. Η απολίνωση σαλπίγγων περιλαμβάνει τη σύγκλειση των φαλλόπειων σαλπίγγων. Η απολίνωση σαλπίγγων αποτρέπει τη μεταφορά του ωαρίου από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα και εμποδίζει την προσέγγιση των σπερματοζωαρίων στο ωάριο.

Παρέχει προστασία η απολίνωση σαλπίγγων ενάντια στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Η στείρωση δεν παρέχει προστασία ενάντια στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).

Τι είναι η υστεροσκοπική στείρωση;

Υστεροσκοπική στείρωση είναι ένας τύπος διαδικασίας απολίνωσης σαλπίγγων, στην οποία χρησιμοποιούνται τα φυσικά ανοίγματα του σώματος για την τοποθέτηση μικρών εμφυτευμάτων στις σάλπιγγες. Τα εμφυτεύματα αυτά προκαλούν την ανάπτυξη ιστού, ο οποίος φράσσει τις σάλπιγγες. Δεν απαιτείται χειρουργική τομή.

Πόσο αποτελεσματική είναι η υστεροσκοπική στείρωση στην πρόληψη της εγκυμοσύνης;

Λιγότερες από 1 στις 1.000 γυναίκες θα μείνουν έγκυες εντός 5 ετών από τη διαδικασία αυτή.

Πώς πραγματοποιείται η υστεροσκοπική στείρωση;

Η υστεροσκοπική στείρωση περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας μικροσκοπικής συσκευής σε κάθε σάλπιγγα, με τη βοήθεια ενός υστεροσκοπίου. Το υστεροσκόπιο είναι ένα όργανο που εισάγεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου και, στη συνέχεια, προωθείται στο εσωτερικό της μήτρας. Επιτρέπει στον χειριστή να ελέγξει το εσωτερικό της μήτρας και τα ανοίγματα των σαλπίγγων. Αφού τοποθετηθούν οι συσκευές, αρχίζει να σχηματίζεται ουλώδης ιστός γύρω τους.

Είναι αποτελεσματική απευθείας η υστεροσκοπική στείρωση;

Όχι. Χρειάζονται περίπου 3 μήνες μετά τη διαδικασία ώστε να φράξουν τελείως οι σάλπιγγες από τον ουλώδη ιστό. Όσο σχηματίζεται ο ουλώδης ιστός, υπάρχει η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Μετά από 3 μήνες πραγματοποιείται μια ακτινογραφική διαδικασία που ονομάζεται υστεροσαλπιγγογραφία (HSG), για να επαληθευτεί η έμφραξη των σαλπίγγων. Πρέπει να χρησιμοποιείται μια συμπληρωματική μέθοδος αντισύλληψης μέχρι να επιβεβαιωθεί η έμφραξη των σαλπίγγων μέσω της εξέτασης της υστεροσαλπιγγογραφίας.

Πού πραγματοποιείται η υστεροσκοπική στείρωση;

Αυτός ο τύπος στείρωσης είναι περισσότερο ασφαλές να πραγματοποιείται σε χειρουργείο, οργανωμένης γυναικολογικής κλινικής παρουσία πάντοτε ειδικού αναισθησιολόγου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υστεροσκοπικής στείρωσης;

Η υστεροσκοπική στείρωση χρησιμοποιεί τα φυσικά ανοίγματα του σώματος και δεν απαιτεί τομές στο δέρμα. Η αναισθησία που χορηγείται είναι μικρής διάρκειας (μέθη) δηλαδή γενική αναισθησία με αυτόματη αναπνοή, με ελάχιστους κινδύνους για την ασθενή. Για τους λόγους αυτούς, η αποκατάσταση από την υστεροσκοπική στείρωση είναι συνήθως ταχύτερη σε σχέση με άλλους τύπους στείρωσης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της υστεροσκοπικής στείρωσης;

Η υστεροσκοπική στείρωση ενέχει τους ακόλουθους κινδύνους:

  • Ενδεχομένως να μην είναι δυνατή η τοποθέτηση των συσκευών σε μία ή και στις δύο σάλπιγγες. Ακόμη και όταν οι συσκευές τοποθετηθούν και στις δύο σάλπιγγες, υπάρχει ο κίνδυνος μία ή και οι δύο σάλπιγγες να μη φράξουν τελικά. Σε κάθε περίπτωση, οι γυναίκες δεν μπορούν να βασίζονται σε αυτή τη διαδικασία ως μέθοδο αντισύλληψης.
  • Υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού της μήτρας ή των σαλπίγγων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εάν συμβεί αυτό, η συσκευή μπορεί να μετατοπιστεί και να ενσφηνωθεί στην κοιλιακή χώρα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της συσκευής.
  • Η εγκυμοσύνη δεν παρουσιάζεται συχνά μετά από οποιονδήποτε τύπο διαδικασίας στείρωσης. Ωστόσο, εάν προκύψει εγκυμοσύνη, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να είναι έκτοπη. Η έκτοπη κύηση θεωρείται σε ορισμένες περιπτώσεις ως ιατρικό περιστατικό έκτακτης ανάγκης.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι γυναίκες αναφέρουν πόνο που δεν υποχωρεί μετά την υστεροσκοπική στείρωση. Εάν συμβεί αυτό, οι συσκευές μπορούν να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας υστεροσκόπηση ή λαπαροσκόπηση.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την υστεροσκοπική στείρωση;

Οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να συνεχίσουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους εντός 24 ωρών. Ορισμένες γυναίκες νιώθουν κάποια δυσφορία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ή για έως και 1 εβδομάδα μετά από αυτήν. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν τις εξής:

  • Πόνος (παρόμοιος με αυτόν που παρουσιάζεται στις κράμπες περιόδου)
  • Ναυτία και έμετος
  • Ζαλάδα
  • Αιμορραγία και σταγονοειδής αιμόρροια