Συνδυασμένη Ορμονική Αντισύλληψη: Αντσυλληπτικό Χάπι, Αντισυλληπτικό Αυτοκόλλητο Επίθεμα, Αντισυλληπτικός Δακτύλιος (Combined Hormonal Birth Control - Pill, Patch, Ring)

Συνδυασμένη Ορμονική Αντισύλληψη: Αντσυλληπτικό Χάπι, Αντισυλληπτικό Αυτοκόλλητο Επίθεμα, Αντισυλληπτικός Δακτύλιος (Combined Hormonal Birth Control - Pill, Patch, Ring)

Συνδυασμένη Ορμονική Αντισύλληψη: Αντσυλληπτικό Χάπι, Αντισυλληπτικό Αυτοκόλλητο Επίθεμα, Αντισυλληπτικός Δακτύλιος (Combined Hormonal Birth Control - Pill, Patch, Ring)

Τι είναι οι μέθοδοι συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης;

Τα αντισυλληπτικά χάπια, το αντισυλληπτικό επίθεμα και ο αντισυλληπτικός κολπικός δακτύλιος αποτελούν τις μεθόδους συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης. Αυτές περιέχουν δύο ορμόνες: οιστρογόνα και προγεστίνη.

Πώς προλαμβάνουν την εγκυμοσύνη οι μέθοδοι συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης;

Οι μέθοδοι συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης απελευθερώνουν οιστρογόνα και προγεστίνη σε ολόκληρο τον οργανισμό. Οι ορμόνες αυτές προλαμβάνουν την εγκυμοσύνη κυρίως καταστέλλοντας την ωορρηξία (την απελευθέρωση ενός ωαρίου από μία από τις ωοθήκες). Προκαλούν επίσης και άλλες αλλαγές στον οργανισμό, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη της εγκυμοσύνης. Η βλέννα στον τράχηλο γίνεται πιο πυκνή, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την είσοδο των σπερματοζωαρίων στη μήτρα. Η επένδυση της μήτρας λεπταίνει, κάτι που κάνει λιγότερο πιθανή την προσάρτηση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου σε αυτήν.

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μέθοδοι συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης;

Με τη συνήθη χρήση, κάτι που σημαίνει ότι η μέθοδος μπορεί να μη χρησιμοποιείται πάντα σωστά ή με συνέπεια, 9 στις 100 γυναίκες (9%) θα μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους χρήσης αυτών των μεθόδων. Με την ιδανική χρήση, κάτι που σημαίνει ότι η μέθοδος χρησιμοποιείται κάθε φορά σωστά και με συνέπεια, λιγότερες από 1 στις 100 γυναίκες θα μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης;

Οι μέθοδοι συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης έχουν πολλά πλεονεκτήματα, εκτός από την προστασία ενάντια στην εγκυμοσύνη:

  • Κάνουν την περίοδό σας πιο τακτική, ελαφρύτερη και μικρότερη σε διάρκεια.
  • Βοηθούν στη μείωση των κραμπών της περιόδου (ελλάτωση των συμπτωμάτων του φαινομένου της δυσμηνόρροιας).
  • Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου.
  • Μπορεί να βελτιώσουν την ακμή και να μειώσουν την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων διαταραχών, οι οποίες προκαλούν βαριά αιμορραγία και πόνους περιόδου, όπως τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση.

Με τη συνεχή χρήση, μπορούν επίσης να μειώσουν τη συχνότητα των ημικρανιών που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση (παρόλο που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ημικρανίας με αύρα).

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της βαριάς αιμορραγίας και του πόνου μέσω της διακοπής της περιόδου εάν δοθούν σε συνεχή χορήγηση χωρίς διακοπή για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι οι πιθανοί κίνδυνοι των μεθόδων συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης;

Οι μέθοδοι συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης είναι ασφαλείς για τις περισσότερες γυναίκες, αλλά σχετίζονται με έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (ΕΒΦΘ), καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο κίνδυνος αυτός είναι υψηλότερος σε ορισμένες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών ηλικίας άνω των 35 ετών που καπνίζουν περισσότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα ή των γυναικών που έχουν πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής ή ΕΒΦΘ, ή ιστορικό ημικρανιών με αύρα.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεθόδους συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων εβδομάδων μετά τον τοκετό, επειδή ο κίνδυνος ΕΒΦΘ είναι μεγαλύτερος σε αυτή την περίοδο. Εάν έχετε πρόσθετους παράγοντες κινδύνου για ΕΒΦΘ, πρέπει να καθυστερήσετε τη χρήση μεθόδων συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης για έως και 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Ο κίνδυνος ΕΒΦΘ μπορεί επίσης να είναι ελαφρώς αυξημένος στις γυναίκες που παίρνουν χάπια, τα οποία περιέχουν μια προγεστίνη που ονομάζεται δροσπιρενόνη, καθώς και στις γυναίκες που χρησιμοποιούν το επίθεμα. Ωστόσο, ο κίνδυνος ΕΒΦΘ είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, σε σύγκριση με τη λήψη χαπιών που περιέχουν δροσπιρενόνη ή τη χρήση του επιθέματος.

Μπορώ να χρησιμοποιώ μεθόδους συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Εάν θηλάζετε, τα οιστρογόνα μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή γάλακτος. Συνιστάται να περιμένετε μέχρι την πέμπτη εβδομάδα μετά τον τοκετό, για να ξεκινήσετε τη χρήση αυτών των μεθόδων, όταν ο θηλασμός έχει καθιερωθεί επαρκώς.

-- Τι είναι τα συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια;

Τα συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια είναι η ασφαλέστερη μέθοδος αντισύλληψης, παγκοσμίως διαδεδομένη, όπου η γυναίκα λαμβάνει καθημερινά και περίπου την ίδια ώρα για 21 ημέρες ένα από του στόματος χορηγούμενο δισκίο που περιέχει σταθερή ποσότητα οιστρογόνου και προγεσταγόνου. Μετά το τέλος των 21 ημερών η γυναίκα απέχει από την λήψη των δισκίων για 7 μέρες και την 8η μέρα ξεκινά την λήψη δισκίων από ένα καινούργιο κουτί για άλλες 21 ημέρες. Στο μεσοδιάστημα των 7 ημερών που δεν παίρνει το χάπι εμφανίζεται η περίοδος της γυναίκας που συνήθως κρατάει λιγότερο και με μικρότερη ποσότητα αίματος από ότι συνήθως.

Πώς μπορώ να προμηθευτώ συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια;

Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, τα αντισυλληπτικά χάπια διατίθενται μόνο με συνταγή γιατρού, αλλά στην χώρα μας μπορείται να τα προμηθευτείτε και χωρίς συνταγή από το γειτονικό σας φαρμακείο. Το σωστό θα ήταν βέβαια πριν ξεκινήσετε την λήψη τους να έχετε επισκεφθεί τον γυναικολόγο σας και να έχετε συζητήσει μαζί του για όλες τις αντισυλληπτικές επιλογές που έχετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Ο γιατρός σας πρέπει να είναι αυτός που θα σας υποδείξει την καταλληλότερη και ασφαλέστερη αντισυλληπτική μέθοδο για εσάς.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι συνδυασμένων ορμονικών αντισυλληπτικών χαπιών και πώς λαμβάνονται;

  • Χάπια 21 ημερών—(π.χ. Yasmin, Yasminelle). Παίρνετε ένα χάπι την ίδια ώρα κάθε ημέρα για 21 ημέρες. Περιμένετε 7 ημέρες προτού ξεκινήσετε τη νέα συσκευασία. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που δεν παίρνετε το χάπι, θα σας έρθει περίοδος.
  • Χάπια 28 ημερών—(π.χ. Qlaira). Παίρνετε ένα χάπι την ίδια ώρα κάθε ημέρα για 28 ημέρες. Ανάλογα με τη μάρκα, τα πρώτα 21 ή τα πρώτα 24 χάπια περιέχουν οιστρογόνα και προγεστίνη. Τα υπόλοιπα χάπια μπορεί να είναι χάπια που περιέχουν μόνο οιστρογόνα, χάπια που περιέχουν ένα διατροφικό συμπλήρωμα, όπως ο σίδηρος, αλλά όχι ορμόνες, ή αδρανή χάπια (τα οποία δεν περιέχουν ορμόνες ή συμπληρώματα). Κατά τη διάρκεια των ημερών που παίρνετε τα χάπια χωρίς ορμόνες, θα σας έρθει περίοδος.
  • Χάπια 90 ημερών—Παίρνετε ένα χάπι την ίδια ώρα κάθε ημέρα για 84 ημέρες. Ανάλογα με τη μάρκα, τα τελευταία επτά χάπια είτε δεν περιέχουν καθόλου ορμόνες είτε περιέχουν μόνο οιστρογόνα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η περίοδος θα σας έρχεται τις τελευταίες 7 ημέρες κάθε 3 μήνες.
  • Χάπια 365 ημερών—Παίρνετε ένα χάπι την ίδια ώρα κάθε ημέρα για ένα έτος. Με την πάροδο του χρόνου, η αιμορραγία σας μπορεί να γίνει ελαφρύτερη ή και να σταματήσει τελείως.

Ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση των συνδυασμένων ορμονικών αντισυλληπτικών χαπιών;

Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

  • Πονοκέφαλος
  • Ναυτία
  • Ευαισθησία στο στήθος
  • Αιμορραγία εκ διαφυγής. (Η γυναίκα παρουσιάζει στους 2 - 3 πρώτους κύκλους λήψης των αντισυλληπτικών δισκίων καθημερινή μικρού βαθμού συνεχή καφεοειδή αιμόρροια).

Η αιμορραγία εκ διαφυγής είναι συνήθως μια παροδική ανεπιθύμητη ενέργεια, καθώς το σώμα προσαρμόζεται στις αλλαγές των επιπέδων των ορμονών. Μπορεί να διαρκέσει για διάστημα μεγαλύτερο των λίγων μηνών με τα χάπια συνεχούς δοσολογίας.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις λήψης των αντισυλληπτικών δισκίων;

Τα αντισυλληπτικά δισκία γενικά είναι ασφαλή φάρμακα και έχουν προσφέρει πολλά στη σύγχρονη γυναίκα. Καλά θα ήταν όμως πριν ξεκινήσετε την λήψη τους να γνωρίζετε τις αντενδείξεις τους και να τα αποφεύγετε όταν στο ιστορικό σας αναφέρονται οι παρακάτω περιπτώσεις (Αντενδείξεις Λήψης των Αντισυλληπτικών Δισκιων).

--Τι είναι ο κολπικός δακτύλιος;

Ο κολπικός δακτύλιος (π.χ. NuvaRing) είναι ένας εύκαμπτος, πλαστικός δακτύλιος, ο οποίος τοποθετείται στο επάνω μέρος του κόλπου. Απελευθερώνει οιστρογόνα και προγεστίνη, τα οποία απορροφούνται από τον οργανισμό μέσω των ιστών του κόλπου.

Πώς μπορώ να προμηθευτώ τον κολπικό δακτύλιο;

Ο κολπικός δακτύλιος στις περισσότερες χώρες πρέπει να σας συνταγογραφηθεί από έναν επαγγελματία υγείας, αλλά στην χώρα μας μπορείτε να το αγοράσετε χωρίς συνταγή από κάποιο φαρμακείο. Είναι πολύ εύκολος στην χρήση και μπορείτε να τον τοποθετήσετε μόνη σας.

Πώς χρησιμοποιείται ο κολπικός δακτύλιος;

Διπλώνετε τον δακτύλιο και τον τοποθετείτε εντός του κόλπου. Αυτός παραμένει εκεί για 21 ημέρες. Στη συνέχεια τον αφαιρείτε και περιμένετε 7 ημέρες πριν τοποθετήσετε νέο δακτύλιο. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που δεν χρησιμοποιείτε τον δακτύλιο, θα σας έρθει περίοδος. Για να χρησιμοποιήσετε τον δακτύλιο ως αντισυλληπτική μέθοδο συνεχούς δοσολογίας, πρέπει να τοποθετείτε έναν νέο δακτύλιο κάθε 21 ημέρες, χωρίς ενδιάμεσα διαστήματα άνευ δακτυλίου.

Ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση του κολπικού δακτυλίου;

Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

  • Πονοκέφαλος
  • Ναυτία
  • Ευαισθησία στο στήθος
  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Ερεθισμός του κόλπου
  • Αιμορραγία εκ διαφυγής

-- Τι είναι το διαδερμικό αντισυλληπτικό αυτοκόλλητο επίθεμα;

Το διαδερμικό αντισυλληπτικό επίθεμα είναι ένα μικρό (11,3 τετρ. εκ.) αυτοκόλλητο επίθεμα, το οποίο τοποθετείται στο δέρμα για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Το επίθεμα απελευθερώνει οιστρογόνα και προγεστίνη, τα οποία απορροφούνται από τον οργανισμό μέσω του δέρματος.

Πώς μπορώ να προμηθευτώ το διαδερμικό αντισυλληπτικό επίθεμα;

Το διαδερμικό αντισυλληπτικό επίθεμα στις περισσότερες χώρες πρέπει να σας συνταγογραφηθεί από έναν επαγγελματία υγείας, αλλά στην χώρα μας μπορείτε να το αγοράσετε μόνη σας από ένα φαρμακείο. Δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία υγείας για την τοποθέτηση ή αφαίρεση του επιθέματος.

Το επίθεμα είναι λιγότερο αποτελεσματικό στις γυναίκες που ζυγίζουν περισσότερο από 90 κιλά.

Πώς χρησιμοποιείται το διαδερμικό αντισυλληπτικό επίθεμα;

Το επίθεμα μπορεί να κολληθεί στην περιοχή των γλουτών, του στέρνου (εκτός από τους μαστούς), στο επάνω μέρος της πλάτης, στον βραχίονα ή στην κοιλιακή χώρα. Φοράτε ένα επίθεμα για μία εβδομάδα κάθε φορά, για συνολικά 3 συνεχόμενες εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της τέταρτης εβδομάδας, στην οποία δεν φοράτε το επίθεμα, θα σας έρθει περίοδος. Μετά την εβδομάδα 4, τοποθετείτε νέο επίθεμα και ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Η τοποθέτηση του επιθέματος γίνεται την ίδια ημέρα της εβδομάδας, ακόμη και αν εξακολουθείτε να έχετε αιμορραγία. Για να χρησιμοποιήσετε το επίθεμα ως αντισυλληπτική μέθοδο συνεχούς δοσολογίας, πρέπει να τοποθετείτε ένα νέο επίθεμα την ίδια ημέρα κάθε εβδομάδα, χωρίς να παραλείψετε καμία εβδομάδα.

Ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση του διαδερμικού αντισυλληπτικού επιθέματος;

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ασήμαντες και συχνά υποχωρούν μετά από μερικούς μήνες χρήσης. Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

  • Ερεθισμός του δέρματος
  • Ευαισθησία στο στήθος
  • Πονοκέφαλος
  • Αιμορραγία εκ διαφυγής