Παθολογικό Τεστ Παπανικολάου (Μη Φυσιολογικά Αποτελέσματα στην Εξέταση Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας) - Abnormal Cervical Cancer Screening Test Results
Παθολογικό Τεστ Παπανικολάου (Μη Φυσιολογικά Αποτελέσματα στην Εξέταση Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας) - Abnormal Cervical Cancer Screening Test Results
Τι είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό αλλαγών στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος περιλαμβάνει το τεστ ΠΑΠ και, σε ορισμένες γυναίκες, εξετάσεις για έναν ιό που ονομάζεται ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV).
Τι προκαλεί μη φυσιολογικά αποτελέσματα στην εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;
Η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η λοίμωξη από τον HPV. Υπάρχουν πολλοί τύποι HPV. Ορισμένοι τύποι έχουν σχετιστεί με τον καρκίνο του πρωκτού, του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου και του πέους. Ορισμένοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Οι τύποι αυτοί του HPV είναι γνωστοί ως «υψηλού κινδύνου». Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από δύο μόλις τύπους υψηλού κινδύνου του HPV, τους τύπους 16 και 18. Τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί με HPV έχουν διαφορετική εμφάνιση σε σχέση με τα φυσιολογικά κύτταρα, κατά την εξέτασή τους στο μικροσκόπιο. Οι μη φυσιολογικές αλλαγές μπορεί να είναι ήπιες ή και πιο σοβαρές. Οι πιο σοβαρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο εάν δεν αντιμετωπιστούν.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους όρους «τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη» και «πλακώδης ενδοεπιθηλιακή βλάβη»;
Οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των αλλαγών στον τράχηλο, αλλά σε διαφορετικές περιστάσεις.
Η πλακώδης ενδοεπιθηλιακή βλάβη (SIL) χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα αποτελέσματα του τεστ ΠΑΠ. Ο όρος «πλακώδης» αναφέρεται στον τύπο των κυττάρων που συνθέτουν τον ιστό που καλύπτει τον τράχηλο. Η SIL δεν είναι διάγνωση προκαρκινικής κατάστασης ή καρκίνου. Το τεστ ΠΑΠ είναι μια εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου. Δεν μπορεί να μας πει με ακρίβεια πόσο σοβαρές είναι οι αλλαγές στα τραχηλικά κύτταρα. Η βιοψία του τραχήλου της μήτρας είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει προκαρκινική κατάσταση ή καρκίνος.
Η τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη (CIN) χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα αποτελέσματα της τραχηλικής βιοψίας. Η CIN περιγράφει τις πραγματικές αλλαγές που έχουν παρουσιαστεί στα τραχηλικά κύτταρα. Η CIN βαθμολογείται ως 1, 2 ή 3. Η CIN 1 χρησιμοποιείται για τις ήπιες (χαμηλού βαθμού) αλλαγές στα κύτταρα, οι οποίες αποκαθίστανται συνήθως από μόνες τους χωρίς θεραπεία. Η CIN 2 χρησιμοποιείται για τις μέτριες αλλαγές. Η CIN 3 χρησιμοποιείται για τις πιο σοβαρές (υψηλού βαθμού) αλλαγές. Οι μέτριου και υψηλού βαθμού αλλαγές μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο. Για τον λόγο αυτό, ενδεχομένως να περιγραφούν ως «προκαρκινική κατάσταση».
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων στο τεστ ΠΑΠ;
- Άτυπα πλακώδη κύτταρα απροσδιόριστης σημασίας (ASC-US): Το ASC-US σημαίνει ότι έχουν εντοπιστεί αλλαγές στα τραχηλικά κύτταρα. Οι αλλαγές είναι σχεδόν πάντα ένδειξη λοίμωξης από HPV. Το ASC-US είναι το πιο συνηθισμένο μη φυσιολογικό αποτέλεσμα στο τεστ ΠΑΠ.
- Χαμηλού βαθμού πλακώδης ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (LSIL): Το LSIL σημαίνει ότι τα τραχηλικά κύτταρα εμφανίζουν αλλαγές που είναι ελαφρώς μη φυσιολογικές. Η κατάσταση LSIL οφείλεται συνήθως σε μια λοίμωξη από HPV και συχνά αποκαθίσταται από μόνο της.
- Υψηλού βαθμού πλακώδης ενδοεπιθηλιακή βλάβη (HSIL): Το HSIL υποδεικνύει πιο σοβαρές αλλαγές στον τράχηλο σε σχέση με το LSIL. Το LSIL είναι περισσότερο πιθανό να σχετίζεται με προκαρκινική κατάσταση ή καρκίνο.
- Άτυπα πλακώδη κύτταρα που δεν αποκλείουν την ύπαρξη υψηλού βαθμού πλακώδους ενδοεπιθηλιακής βλάβης (ASC-H): Το ASC-H σημαίνει ότι έχουν εντοπιστεί αλλαγές στα τραχηλικά κύτταρα, οι οποίες εγείρουν ανησυχία για την παρουσία HSIL.
- Άτυπα κυλινδρικά κύτταρα (AGC): Τα κυλινδρικά κύτταρα είναι ένας άλλος τύπος κυττάρων που συνθέτουν τη λεπτή στιβάδα ιστού που καλύπτει το εσωτερικό κανάλι του τραχήλου της μήτρας. Τα κυλινδρικά κύτταρα υπάρχουν επίσης στο εσωτερικό της μήτρας. Το αποτέλεσμα AGC σημαίνει ότι έχουν εντοπιστεί αλλαγές στα κυλινδρικά κύτταρα, οι οποίες εγείρουν ανησυχία για την παρουσία προκαρκινικής ή καρκινικής κατάστασης.
Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα στην εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;
Εάν έχετε ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα στην εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε περαιτέρω εξετάσεις. Μπορεί να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία και το αποτέλεσμα του αρχικού τεστ ΠΑΠ:
- Επαναληπτικό τεστ ΠΑΠ ή συνοδευτική εξέταση: Ένα επαναληπτικό τεστ ΠΑΠ ή μια επαναληπτική συνοδευτική εξέταση (τεστ ΠΑΠ και εξέταση για τους τύπους υψηλού κινδύνου του HPV) συνιστάται ως παρακολούθηση σε ορισμένες περιπτώσεις μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων. Αυτές οι επαναληπτικές εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε 1 έτος ή σε 3 έτη, ανάλογα με το αποτέλεσμα της αρχικής εξέτασης, την ηλικία σας και τα αποτελέσματα προηγούμενων εξετάσεων.
- Εξέταση HPV: Η εξέταση αυτή ελέγχει για την παρουσία των τύπων του HPV που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η εξέταση HPV μπορεί να πραγματοποιηθεί στα ίδια κύτταρα που χρησιμοποιούνται για το αρχικό τεστ ΠΑΠ. Αυτό ονομάζεται «reflex HPV test». Υπάρχει ένα άλλο είδος εξέτασης HPV που ελέγχει ειδικά για τους τύπους 16 και 18 του HPV. Αυτοί οι δύο τύποι προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτός ο τύπος εξέτασης HPV ονομάζεται τυποποίηση του HPV.
- Κολποσκόπηση, βιοψία και ενδοτραχηλική δειγματοληψία: Η κολποσκόπηση είναι μια εξέταση του τραχήλου της μήτρας με μια μεγεθυντική συσκευή. Εάν εντοπιστεί μια περιοχή με μη φυσιολογικά κύτταρα, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει ότι απαιτείται βιοψία του τραχήλου της μήτρας. Για τη βιοψία, ο γιατρός σας θα αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα ιστού και θα το στείλει σε ένα εργαστήριο για εξέταση. Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα καθορίσουν εάν υπάρχει CIN και ποιος είναι ο βαθμός της. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί ενδοτραχηλική δειγματοληψία. Σε αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιείται μια μικρή βούρτσα ή άλλο όργανο για τη λήψη ενός δείγματος ιστού από την κοιλότητα του τραχήλου.
- Ενδομήτρια δειγματοληψία: Συλλέγεται ένα δείγμα από το ενδομήτριο (την επένδυση της μήτρας) για εξέταση. Ορισμένες γυναίκες με αποτέλεσμα AGC πρέπει να υποβληθούν σε αυτή τη συμπληρωματική εξέταση.
Πώς αντιμετωπίζονται τα μη φυσιολογικά τραχηλικά κύτταρα;
Γενικά, τα μη φυσιολογικά τραχηλικά κύτταρα αντιμετωπίζονται με δύο τρόπους: 1) με θεραπεία «εκτομής» και 2) με θεραπεία «εκρίζωσης». Στις θεραπείες εκτομής αφαιρείται ιστός από τον τράχηλο και αποστέλλεται σε ένα εργαστήριο για εξέταση. Τα αποτελέσματα της εξέτασης δείχνουν εάν υπάρχει όντως CIN και πόσο σοβαρή είναι. Στη θεραπεία εκρίζωσης, ο μη φυσιολογικός τραχηλικός ιστός καταστρέφεται και δεν υπάρχει ιστός για αποστολή στο εργαστήριο.
Ποια είδη θεραπειών εκτομής υπάρχουν;
Οι θεραπείες εκτομής περιλαμβάνουν τις εξής:
- Ηλεκτροχειρουργική εκτομή με βρόχο (LEEP): Ένας λεπτός συρμάτινος βρόχος που φέρει ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιείται για την αφαίρεση των μη φυσιολογικών περιοχών του τραχήλου.
- Κωνοειδής εκτομή: Αφαιρείται ένα τμήμα του τραχήλου σε σχήμα κώνου, το οποίο περιέχει τα μη φυσιολογικά κύτταρα.
Ποια είδη θεραπειών εκρίζωσης υπάρχουν;
Οι θεραπείες εκρίζωσης περιλαμβάνουν τις εξής:
- Κρυοθεραπεία - Κρυοπηξία: Χρησιμοποιείται ένα όργανο για την ψύξη του μη φυσιολογικού τραχηλικού ιστού, ο οποίος στη συνέχεια αποκόπτεται. Η μέθοδος αυτή έχει εγκαταληφθεί τα τελευταία χρόνια.
- Θεραπεία με λέιζερ: Χρησιμοποιείται μια εστιασμένη δέσμη φωτός για την καταστροφή του μη φυσιολογικού τραχηλικού ιστού.