Κολποσκόπηση (Colposcopy)

Κολποσκόπηση (Colposcopy)

Κολποσκόπηση (Colposcopy)

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Είναι μια ειδική εξέταση με την οποία παρατηρούμε λεπτομερώς τον τράχηλο της μήτρας, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μικροσκόπιο, το κολποσκόπιο, που μεγεθύνει την εικόνα μέχρι και 40 φορές.

Γιατί πρέπει να υποβληθώ σε αυτή την εξέταση;

Η κολποσκόπηση βοηθά στην αποκάλυψη της αιτίας η οποία προκαλεί ένα παθολογικό τεστ ΠΑΠ. Αυτό το κάνουμε γιατί το τεστ ΠΑΠ είναι ενδεικτικό και όχι αποδεικτικό μιας αλλοίωσης του τραχήλου. Μία στις δέκα γυναίκες έχουν παθολογικό τεστ ΠΑΠ. Μετά από αυτό πρέπει να γίνει κολποσκόπηση από κάποιον ειδικό που θα αναγνωρίσει τις παθολογικές περιοχές του τραχήλου και θα λάβει βιοψίες.

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία πριν την επέμβαση;

Η γυναίκα μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου αρκεί να μην έχει αίμα. Το ιδανικό είναι να διανύει το πρώτο μισό του κύκλου, λίγες μέρες μετά την περίοδο. Καλό θα είναι για 1 – 2 μέρες πριν την επέμβαση να αποφύγει τις κολπικές πλύσεις, τις κολπικές κρέμες, τα κολπικά υπόθετα και τη σεξουαλική επαφή.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Τοποθετείται ένας κολποδιαστολέας όπως ακριβώς και στο τεστ ΠΑΠ. Απομακρύνονται εκκρίσεις και βλέννη και αφού ελεγχθεί η πορεία των αγγείων στο επιθήλιο τοποθετείται οξικό οξύ 5%. Ο γιατρός αναγνωρίζει τις παθολογικές περιοχές και παίρνει με μια λαβίδα πολύ μικρές βιοψίες. Η εξέταση διαρκεί το πολύ 15 λεπτά και δεν είναι επώδυνη. Το μόνο που ίσως νιώσει η ασθενής είναι κάποιες κράμπες (πόνοι περιόδου) αμέσως μετά τη λήψη των βιοψιών, κάτι το οποίο υποχωρεί στα επόμενα 5 λεπτά.

Τι ακολουθεί μετά την επέμβαση;

Αν έχει ληφθεί βιοψία υπάρχει πιθανότητα η γυναίκα τις επόμενες μέρες να δει λίγες σταγόνες αίμα. Μπορεί επίσης να υπάρχει ένα καφέ υλικό μαζί με το αίμα στο εσώρουχο, τις επόμενες 2 - 4 ημέρες. Αυτό δεν είναι ιστός. Είναι ένα υγρό που χρησιμοποιήθηκε στην κολποσκόπηση για να ελέγξει την μικροαιμορραγία, από τη βιοψία, και ονομάζεται "Monsel". Η επέμβαση δεν απαιτεί γενική ή τοπική αναισθησία, ούτε χρειάζεται η λήψη αντιβίωσης ή παυσίπονων. Η ασθενής μπορεί να επανέλθει άμεσα στην εργασία της και σε όλες τις δραστηριότητές της. Δεν πρέπει να έχει σεξουαλικές επαφές, ούτε να κάνει κολπικές πλύσεις για μία εβδομάδα. Ο γιατρός θα επικοινωνήσει μαζί της σε 10 – 15 μέρες για να δοθούν τα αποτελέσματα της βιοψίας και να συζητηθούν τυχόν θεραπευτικές παρεμβάσεις που χρειάζονται.

ΓΙΑΤΙ Η ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ;

Η κολποσκόπηση δεν είναι βασική εξέταση που μαθαίνει ο γυναικολόγος κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του. Υπάρχουν πολλά «λεπτά» σημεία που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Οι γιατροί που πραγματικά ενδιαφέρονται να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μπορούν να αποκτήσουν πιστοποίηση στην κολποσκόπηση μέσα από διαδικασία έγκυρων εξετάσεων που διοργανώνουν οι Επιστημονικές Εταιρείες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τέτοιου τύπου πιστοποίηση εξασφαλίζει στη γυναίκα ότι ο γιατρός γνωρίζει το αντικείμενο της κολποσκόπησης και μπορεί να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία το πρόβλημά της.