Προεμμηνορροϊκό ή προεμμηνορυσιακό σύνδρομο - Premenstrual Syndrome (PMS)
Προεμμηνορροϊκό ή προεμμηνορυσιακό σύνδρομο - Premenstrual Syndrome (PMS)
Τι είναι το Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο (PMS);
Πολλές γυναίκες αισθάνονται σωματικές αλλαγές ή αλλαγές στη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια των ημερών πριν από την έμμηνο ρύση. Όταν τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται κάθε μήνα και επηρεάζουν τη φυσιολογική ζωή μιας γυναίκας, τότε είναι γνωστά ως Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου;
Τα συναισθηματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Κατάθλιψη
- Οργισμένα ξεσπάσματα
- Ευερεθιστότητα
- Κλάμα
- Άγχος
- Σύγχυση
- Κοινωνική απόσυρση
- Ανεπαρκής συγκέντρωση
- Αϋπνία
- Αυξημένη συχνότητα ελαφρού ύπνου (σιέστα)
- Αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία
Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Δίψα και μεταβολές στην όρεξη (λιγούρες)
- Ευαισθησία στο στήθος
- Φούσκωμα και αύξηση βάρους
- Πονοκέφαλος
- Πρήξιμο στα χέρια ή τα πόδια
- Πόνος
- Κόπωση
- Δερματικά προβλήματα
- Γαστρεντερικά συμπτώματα
- Κοιλιακός πόνος
Πώς γίνεται η διάγνωση του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου;
Για τη διάγνωση του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου, ο επαγγελματίας υγείας πρέπει να επιβεβαιώσει ένα μοτίβο συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα της γυναίκας πρέπει:
- να υπάρχουν κατά τις 5 ημέρες πριν από την περίοδό της για τουλάχιστον τρείς έμμηνους κύκλους στη σειρά
- να εξαφανίζονται εντός 4 ημερών μετά την έναρξη της περιόδου
- να επηρεάζουν ορισμένες από τις συνήθεις δραστηριότητές της
Η τήρηση ενός αρχείου με τα συμπτώματά σας μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να αποφασίσει εάν έχετε ΠΕΣ. Σημειώστε και βαθμολογήστε τα συμπτώματα που έχετε, καθημερινά για τουλάχιστον 2-3 μήνες. Καταγράψτε επίσης της ημερομηνίες της περιόδου σας.
Υπάρχουν άλλες παθήσεις με συμπτώματα παρόμοια με το Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο;
Υπάρχουν πράγματι παθήσεις με συμπτώματα που είναι παρόμοια ή αλληλεπικαλύπτονται με αυτά του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου. Ορισμένες από αυτές τις παθήσεις περιλαμβάνουν τις εξής:
- Κατάθλιψη
- Άγχος
- Περιεμμηνόπαυση
- Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Νοσήματα του θυρεοειδή
Η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι πιο κοινές παθήσεις που αλληλεπικαλύπτονται με το Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο. Οι μισές περίπου γυναίκες που επισκέπτονται τον γιατρό τους για ΠΕΣ πάσχουν τελικά από μία από αυτές τις διαταραχές. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με τα συναισθηματικά συμπτώματα του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου. Οι γυναίκες με κατάθλιψη, ωστόσο, συχνά έχουν συμπτώματα που παραμένουν ολόκληρο τον μήνα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επιδεινωθούν πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Εάν έχετε συμπτώματα του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου, ο επαγγελματίας υγείας που σας φροντίζει θα θελήσει να εξακριβώσει εάν πάσχετε από μία από αυτές τις παθήσεις.
Μπορεί το Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο να επιδεινώσει άλλες παθήσεις;
Εκτός από την κατάθλιψη και το άγχος, τα συμπτώματα άλλων διαταραχών μπορεί να επιδεινωθούν ακριβώς πριν από την περίοδό σας. Οι διαταραχές αυτές περιλαμβάνουν τις επιληπτικές διαταραχές, τις ημικρανίες, το άσθμα και τις αλλεργίες.
Τι είναι η Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή;
Εάν τα συμπτώματα του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου είναι σοβαρά και προκαλούν προβλήματα με την εργασία και τις προσωπικές σχέσεις, τότε μπορεί να έχετε Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή (PMDD). Η PMDD είναι ένας σοβαρός τύπος Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου που επηρεάζει ένα μικρό ποσοστό γυναικών. Τα φάρμακα που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) δηλαδή τα αντικαταθλιπτικά, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της PMDD σε ορισμένες γυναίκες.
Μπορεί να θεραπευτεί το Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο;
Εάν τα συμπτώματά σας είναι ήπια έως μέτρια, συχνά μπορούν να ανακουφιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή τη διατροφή σας. Εάν τα συμπτώματα του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου αρχίσουν να επηρεάζουν τη ζωή σας, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε σε γιατρό. Η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη λήψη κάποιων φαρμάκων.
Μπορεί η άσκηση να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου;
Σε πολλές γυναίκες, η συχνή αεροβική άσκηση βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου. Μπορεί επίσης να μειώσει την κόπωση και την κατάθλιψη. Η αεροβική άσκηση, η οποία περιλαμβάνει γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμβηση, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τη λειτουργία των πνευμόνων σας. Φροντίστε να ασκήστε τακτικά και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των ημερών που έχετε τα συμπτώματα. Ένας καλός στόχος είναι να ασκείστε για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Ποιες τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου;
Οι γυναίκες με Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο μπορούν να βοηθηθούν βρίσκοντας τρόπους να χαλαρώσουν και να μειώσουν το στρες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει θεραπεία χαλάρωσης για τη μείωση των συμπτωμάτων του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου. Η θεραπεία χαλάρωσης μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό και γιόγκα. Η μασαζοθεραπεία είναι άλλη μια μορφή θεραπείας χαλάρωσης που μπορείτε να δοκιμάσετε. Ορισμένες γυναίκες βρίσκουν χρήσιμες θεραπείες όπως η βιοανάδραση και η αυτοΰπνωση.
Οι αρκετές ώρες ύπνου είναι σημαντικός παράγοντας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, δηλ. να ξυπνάτε και να κοιμάστε τις ίδιες ώρες καθημερινά, συμπεριλαμβανομένου και του σαββατοκύριακου, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κυκλοθυμίας και της κόπωσης.
Ποιες διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου;
Ορισμένες απλές αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου:
Φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες. Μια διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα διάθεσης και τις λιγούρες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται σε τροφές που παρασκευάζονται από ολόκληρους κόκκους, όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Άλλα παραδείγματα είο κριθάρι, το καστανό ρύζι, τα φασόλια και οι φακές.
- Φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες. Μια διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα διάθεσης και τις λιγούρες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται σε τροφές που παρασκευάζονται από ολόκληρους κόκκους, όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Άλλα παραδείγματα είναι το κριθάρι, το καστανό ρύζι, τα φασόλια και οι φακές.
- Προσθέστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γιαούρτι και πράσινα λαχανικά.
- Μειώστε την κατανάλωση λίπους, αλατιού και ζάχαρης.
- Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ.
- Αλλάξτε το διατροφικό σας χρονοδιάγραμμα. Να καταναλώνετε έξι μικρά γεύματα τη μέρα και όχι τρία μεγάλα ή να τρώτε ελαφρώς λιγότερο στα τρία γεύματά σας, προσθέτοντας παράλληλα τρία ελαφριά σνακ. Η διατήρηση σταθερού επιπέδου σακχάρου στο αίμα θα βοηθήσει με τα συμπτώματα.
Μπορούν τα διατροφικά συμπληρώματα να βοηθήσουν με την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΠΕΣ;
Η λήψη 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα μπορεί να μειώσει τα σωματικά συμπτώματα και τα συμπτώματα διάθεσης που σχετίζονται με το Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου. Η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού (φούσκωμα), της ευαισθησίας του στήθους και των συμπτωμάτων διάθεσης. Μία μελέτη έχει δείξει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του ΠΕΣ.
Υπάρχουν πολλά προϊόντα που διατείνονται ότι βοηθούν με το Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο. Τα περισσότερα από αυτά είτε δεν έχουν δοκιμαστεί είτε δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε προϊόν ή συμπλήρωμα για το ΠΕΣ. Η λήψη υπερβολικής ποσότητας αυτών των προϊόντων ή η ταυτόχρονη χρήση τους με άλλα φάρμακα μπορεί να είναι επιβλαβής.
Ποια φάρμακα μειώνουν τα συμπτώματα του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου;
Τα φάρμακα που αποτρέπουν την ωορρηξία, όπως τα ορμονικά αντισυλληπτικά, μπορούν να μειώσουν τα σωματικά συμπτώματα. Ωστόσο, δεν μειώνουν όλα αυτά τα φάρμακα τα συμπτώματα διάθεσης του ΠΕΣ. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε περισσότερα από ένα από αυτά τα φάρμακα για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα.
Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να φανούν χρήσιμα στην αντιμετώπιση του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου σε ορισμένες γυναίκες. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων διάθεσης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν 2 εβδομάδες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή καθ' όλη τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Υπάρχουν πολλά είδη αντικαταθλιπτικών. Εάν κάποιο από αυτά δεν είναι αποτελεσματικό στην περίπτωσή σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο άλλο.
Εάν το άγχος είναι βασικό σύμπτωμα του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου για εσάς, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα αγχολυτικό φάρμακο εάν δεν σας έχει βοηθήσει κάποια άλλη θεραπεία. Τα φάρμακα αυτά λαμβάνονται ανάλογα με τις απαιτήσεις όταν έχετε συμπτώματα.
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου. Συζητήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε ΜΣΑΦ. Η μακροχρόνια χρήση ΜΣΑΦ μπορεί να προκαλέσει στομαχική αιμορραγία ή έλκος.
Τα διουρητικά είναι φάρμακα που βοηθούν στη μείωση της συσσώρευσης υγρών. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα διουρητικό εάν η κατακράτηση νερού είναι ένα από τα βασικά συμπτώματά σας. Πείτε στον γιατρό σας ποια άλλα φάρμακα παίρνετε, ειδικά τα ΜΣΑΦ. Η ταυτόχρονη χρήση ΜΣΑΦ και διουρητικών μπορεί να προκαλέσει νεφρικά προβλήματα.