Ακράτεια Ούρων - Urinary Incontinence
Ακράτεια Ούρων - Urinary Incontinence
Τι είναι η ακράτεια ούρων;
Ακράτεια σημαίνει απλά διαρροή ούρων. Η ακράτεια μπορεί να κυμαίνεται από διαρροή λίγων σταγόνων έως και την πλήρη εκκένωση της ουροδόχου κύστης.
Ποια άλλα συμπτώματα συνοδεύουν την ακράτεια ούρων;
Η ακράτεια ούρων συνοδεύεται συχνά από άλλα συμπτώματα:
- Επιτακτική ούρηση: Έντονη ανάγκη για ούρηση
- Συχνοουρία: Όταν ουρείτε πιο συχνά από το συνηθισμένο για εσάς
- Νυκτουρία: Όταν ξυπνάτε για να ουρήσετε
- Δυσουρία: Επώδυνη ούρηση
- Νυκτερινή ενούρηση: Διαρροή ούρων κατά τη διάρκεια του ύπνου
Ποιοι είναι οι τύποι της ακράτειας ούρων;
Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
- Ακράτεια κατά την προσπάθεια (SUI) είναι η διαρροή ούρων όταν η γυναίκα βήχει, γελά ή φτερνίζεται. Η διαρροή μπορεί επίσης να συμβεί όταν η γυναίκα περπατά, τρέχει ή ασκείται.
- Ακράτεια επιτακτικού τύπου είναι η αιφνίδια έντονη ανάγκη ούρησης, η οποία είναι δύσκολο να συγκρατηθεί. Οι γυναίκες με αυτόν τον τύπο ακράτειας μπορεί να έχουν διαρροή ούρων στη διαδρομή προς την τουαλέτα. Εάν έχετε «υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη», αυτό σημαίνει ότι έχετε συμπτώματα επιτακτικής και συχνής ούρησης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ακράτεια ή και όχι.
- Η μικτή ακράτεια συνδυάζει συμπτώματα τόσο της ακράτειας κατά την προσπάθεια όσο και της επιτακτικής ακράτειας.
Τι προκαλεί την ακράτεια ούρων;
Ορισμένες από τις αιτίες της ακράτειας ούρων περιλαμβάνουν:
- Ουρολοίμωξη (UTI): Οι ουρολοιμώξεις προκαλούν ορισμένες φορές διαρροή ούρων και αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.
- Διουρητικά φάρμακα, καφεΐνη ή αλκοόλ: Η ακράτεια μπορεί να είναι ανεπιθύμητη ενέργεια ουσιών που προκαλούν την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας ούρων από το σώμα σας.
- Διαταραχές πυελικού εδάφους: Οι διαταραχές αυτές προκαλούνται από την αποδυνάμωση των μυών και των ιστών του πυελικού εδάφους και περιλαμβάνουν την ακράτεια ούρων, την ακούσια διαρροή εντερικού περιεχομένου και την πρόπτωση πυελικών οργάνων.
- Δυσκοιλιότητα: Η μακροχρόνια δυσκοιλιότητα συναντάται συχνά σε γυναίκες με ακράτεια ούρων, ειδικά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
- Νευρομυϊκά προβλήματα: Όταν διαταράσσονται τα νευρικά (νευρολογικά) σήματα από τον εγκέφαλο προς την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, οι μύες που ελέγχουν αυτά τα όργανα μπορεί να αρχίσουν να δυσλειτουργούν, με αποτέλεσμα τη διαρροή ούρων.
- Ανατομικά προβλήματα: Η έξοδος της ουροδόχου κύστης προς την ουρήθρα μπορεί να φράξει από πέτρες της ουροδόχου κύστης ή άλλες διογκώσεις.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ακράτειας ούρων;
Τα δύο πρώτα βήματα στην αξιολόγηση της ακράτειας ούρων είναι συνήθως το ιατρικό ιστορικό και η φυσική εξέταση:
- Ιατρικό ιστορικό: Ο γυναικολόγος σας ή ένας άλλος επαγγελματίας υγείας θα σας ζητήσει να περιγράψετε λεπτομερώς τα σημεία και τα συμπτώματά σας. Μπορεί να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ένα ημερολόγιο ουροδόχου κύστης για μερικές ημέρες.
- Φυσική εξέταση: Μπορεί να υποβληθείτε σε μια πυελική εξέταση για να διαπιστωθεί ένα έχετε πρόπτωση πυελικών οργάνων και να αναζητηθούν τυχόν άλλα ανατομικά προβλήματα. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί ένα «τεστ βήχα» κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Στο τεστ βήχα, θα σας ζητηθεί να βήξετε και να πιεστείτε με γεμάτη την κύστη σας, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει διαρροή ούρων. Μπορεί να υποβληθείτε και σε ένα τεστ πάνας, στο οποίο φοράτε μια πάνα που απορροφά τα ούρα που διαρρέουν. Η πάνα αυτή ζυγίζεται για τον υπολογισμό της ποσότητας της διαρροής. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί ένα τεστ για τη μέτρηση της στήριξης της ουρήθρας.
Ορισμένες φορές εκτελούνται απεικονιστικές εξετάσεις και δοκιμασίες λειτουργίας της κύστης, εάν χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες.
Ποιοι τύποι θεραπείας συνιστώνται για την ακράτεια ούρων;
Ο γυναικολόγος σας ή ένας άλλος επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας συστήσει αρχικά μια μη χειρουργική θεραπεία. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, «εκπαίδευση» κύστης, φυσικοθεραπεία και χρήση συγκεκριμένων συσκευών υποστήριξης της ουροδόχου κύστης. Για την ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένους τύπους ακράτειας. Συχνά χρησιμοποιούνται διάφορες θεραπείες μαζί, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της διαρροής ούρων;
Οι ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της διαρροής ούρων:
- Απώλεια βάρους. Στις υπέρβαρες γυναίκες, η απώλεια ακόμα και λίγου βάρους (λιγότερο από 10% του συνολικού σωματικού βάρους) μπορεί να μειώσει τη διαρροή ούρων.
- Διαχείριση της κατανάλωσης υγρών. Εάν έχετε διαρροή νωρίς το πρωί ή το βράδυ, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε την κατανάλωση υγρών αρκετές ώρες πριν από την ώρα του ύπνου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει ο περιορισμός της ποσότητας υγρών που πίνετε (όχι περισσότερο από 2 λίτρα συνολικά την ημέρα). Ο περιορισμός του αλκοόλ και της καφεΐνης επίσης μπορεί να βοηθήσει.
- Εκπαίδευση της κύστης σας. Στόχος της εκπαίδευσης της ουροδόχου κύστης είναι να μάθετε πώς να ελέγχετε την έντονη επιθυμία για εκκένωση της κύστης σας και να αυξήσετε το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις ουρήσεις σε φυσιολογικά επίπεδα (κάθε 3-4 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάθε 4-8 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας).
Ποιοι τύποι άσκησης και φυσικοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων;
Οι ασκήσεις Kegel μπορούν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των πυελικών μυών. Οι ασκήσεις αυτές είναι χρήσιμες για όλους τους τύπους ακράτειας. Η βιοανάδραση είναι μια τεχνική εκπαίδευσης, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει στον εντοπισμό των σωστών μυών. Σε έναν τύπο βιοανάδρασης, τοποθετούνται αισθητήρες εντός ή εκτός του κόλπου, οι οποίοι μετρούν τη δύναμη της συστολής των πυελικών μυών. Όταν συσπώνται οι σωστοί μύες, θα βλέπετε τη μέτρηση σε μια οθόνη.
Ποιες συσκευές είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων;
Πεσσός είναι μια συσκευή που εισάγεται στον κόλπο για την αντιμετώπιση προβλημάτων πυελικής στήριξης και της ακράτειας κατά την προσπάθεια. Οι πεσσοί υποστηρίζουν τα τοιχώματα του κόλπου σας, με σκοπό την ανύψωση της κύστης και της ουρήθρας. Διατίθενται σε πολλά σχήματα και μεγέθη. Η τοποθέτηση και αφαίρεση του πεσσού μπορεί να γίνει συνήθως από την ίδια τη γυναίκα. Οι πεσσοί μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα χωρίς χειρουργική επέμβαση. Υπάρχει επίσης μια μη συνταγογραφούμενη συσκευή τύπου ταμπόν, η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για την πρόληψη της διαρροής της κύστης.
Ποιες φαρμακευτικές αγωγές είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων;
Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα φάρμακα που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων της ακράτειας ούρων επιτακτικού τύπου και της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης:
- Τα φάρμακα που ελέγχουν τους μυϊκούς σπασμούς ή τις ακούσιες συσπάσεις της κύστης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διαρροής λόγω της ακράτειας ούρων επιτακτικού τύπου και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της επιτακτικής και της συχνής ούρησης.
- Το Mirabegron είναι ένα φάρμακο που χαλαρώνει τον μυ της ουροδόχου κύστης και επιτρέπει στην κύστη να αποθηκεύει περισσότερα ούρα. Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων επιτακτικού τύπου και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της επιτακτικής και της συχνής ούρησης.
- Η ένεση με ένα ειδικό φάρμακο, που κυκλοφορεί σε μερικές μόνο χώρες, στον μυ της ουροδόχου κύστης βοηθά στη διακοπή των ακούσιων μυϊκών συσπάσεων της κύστης. Η δράση του διαρκεί για 3-9 μήνες περίπου.
Υπάρχει κάποια χειρουργική διαδικασία για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων;
Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικών διαδικασιών ανάλογα με τον τύπο της ακράτειας. Θα συζητήσετε με τον γιατρό σας για διάφορους παράγοντες πριν από την επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής επέμβασης για την περίπτωσή σας, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων και των πλεονεκτημάτων κάθε τύπου.
Ποιοι τύποι χειρουργικής επέμβασης υπάρχουν για την αντιμετώπιση της ακράτειας κατά την προσπάθεια;
Οι επεμβάσεις για την αποκατάσταση της ακράτειας κατά την προσπάθεια περιλαμβάνουν τις εξής διαδικασίες:
- Ταινίες (slings): Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι ταινιών, όπως π.χ. ταινίες που κατασκευάζονται από δικό σας ιστό ή συνθετικά υλικά, για την ανύψωση ή την υποστήριξη της ουρήθρας. Η συνθετική ταινία μέσης ουρήθρας είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ταινίας που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της ακράτειας κατά την προσπάθεια. Η ταινία αυτή είναι μια στενή λωρίδα από συνθετικό πλέγμα, η οποία τοποθετείται κάτω από την ουρήθρα.
- Κολποανάρτηση: Τοποθετούνται ράμματα σε κάθε πλευρά του στομίου της ουροδόχου κύστης, τα οποία συνδέονται με κοντινές υποστηρικτικές δομές για την ανύψωση και τη συγκράτηση της ουρήθρας στη θέση της.
- Εάν η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή για την περίπτωσή σας ή δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην ακράτεια από προσπάθεια, τότε μπορεί να βοηθήσει η ουρηθρική έγχυση διογκωτικών υλικών. Στη διαδικασία αυτή εγχέεται μια συνθετική ουσία εντός των ιστών που περιβάλλουν την ουρήθρα. Η ουσία διογκώνεται και στενεύει το άνοιγμα της ουρήθρας, κάτι που μπορεί να μειώσει τη διαρροή.
Ποιες διαδικασίες είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων επιτακτικού τύπου;
- Διέγερση ιερών νεύρων: Αυτή είναι μια τεχνική στην οποία τοποθετείται ένα λεπτό σύρμα κάτω από το δέρμα στο κάτω μέρος της πλάτης και κοντά στο νεύρο που ελέγχει την ουροδόχο κύστη. Το σύρμα συνδέεται με μια συσκευή με μπαταρία, η οποία τοποθετείται κάτω από το δέρμα σε κοντινό σημείο. Η συσκευή στέλνει ένα ήπιο ηλεκτρικό σήμα κατά μήκος του σύρματος, για τη βελτίωση της λειτουργίας της κύστης.
- Διαδερμική διέγερση του κνημιαίου νεύρου (PTNS): Η PTNS είναι μια διαδικασία παρόμοια με τον βελονισμό. Στην PTNS, μια λεπτή βελόνα εισάγεται κοντά σε ένα νεύρο στον αστράγαλο και συνδέεται με μια ειδική συσκευή. Ένα σήμα αποστέλλεται μέσω της βελόνας προς το νεύρο, το οποίο στέλνει με τη σειρά του το σήμα στο πυελικό έδαφος. Η PTNS χρειάζεται συνήθως εβδομαδιαίες επισκέψεις διάρκειας 30 λεπτών στο ιατρείο, για μερικούς μήνες.