Ανώμαλη Κολπική Αιμόρροια (Μη Φυσιολογική Μητρορραγία) - Abnormal Uterine Bleeding
Ανώμαλη Κολπική Αιμόρροια (Μη Φυσιολογική Μητρορραγία) - Abnormal Uterine Bleeding
Τι είναι ο φυσιολογικός έμμηνος κύκλος;
Η φυσιολογική διάρκεια του έμμηνου κύκλου είναι συνήθως από 24 έως 38 ημέρες. Η φυσιολογική περίοδος διαρκεί γενικά έως και 8 ημέρες.
Πότε δεν είναι φυσιολογική μια αιμορραγία;
Η αιμορραγία σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις θεωρείται μη φυσιολογική μητρορραγία:
- Αιμορραγία ή σταγονοειδής αιμόρροια ανάμεσα στις περιόδους
- Αιμορραγία ή σταγονοειδής αιμόρροια μετά το σεξ
- Βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου σας που σας αναγκάζει να αλλάζετε ένα ή περισσότερα ταμπόν ή σερβιέτες κάθε ώρα
- Περίοδος που διαρκεί για περισσότερο από 8 μέρες
- Έμμηνος κύκλος που είναι μεγαλύτερος από 38 ημέρες ή μικρότερος από 24 ημέρες
- «Ακανόνιστη» περίοδος, στην οποία η διάρκεια του κύκλου έχει διακυμάνσεις άνω των 7-9 ημερών
- Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
Σε ποια ηλικία είναι περισσότερο συνηθισμένη η μη φυσιολογική αιμορραγία;
Η μη φυσιολογική αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, σε συγκεκριμένες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, η περίοδός της γίνεται κάπως ακανόνιστη.
1). Η περίοδος μπορεί να μην έρχεται τακτικά όταν ένα κορίτσι ξεκινά να έχει περίοδο (περίπου στην ηλικία των 9-14 ετών).
2). Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης (ξεκινώντας από το μέσον της δεκαετίας των 40), ο αριθμός των ημερών ανάμεσα στις περιόδους μπορεί να αλλάξει. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης μπορεί επίσης να παρατηρηθεί το φυσιολογικό φαινόμενο της παράλειψης περιόδων ή της ελαφρύτερης ή βαρύτερης αιμορραγίας.
Τι προκαλεί τη μη φυσιολογική αιμορραγία;
Ορισμένες από τις αιτίες της μη φυσιολογικής αιμορραγίας περιλαμβάνουν τις εξής:
- Προβλήματα με την ωορρηξία (ανωοθυλλακιορηκτικοί κύκλοι)
- Ινομυώματα και πολύποδες
- Αδενομύωση η οποία είνια μια κατάσταση στην οποία το ενδομήτριο αναπτύσσεται εντός του τοιχώματος της μήτρας
- Αιμορραγικές διαταραχές
- Λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων ή ασπιρίνης
- Προβλήματα που συνδέονται με ορισμένες μεθόδους αντισύλληψης, όπως η ενδομήτρια συσκευή (IUD) ή τα αντισυλληπτικά χάπια
- Αποβολή
- Έκτοπη κύηση
- Συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου, όπως ο καρκίνος της μήτρας ή ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος σας ή ένας άλλος επαγγελματίας υγείας μπορεί αρχικά να ελέγξει για προβλήματα που εμφανίζονται συχνότερα στην ηλικιακή σας κατηγορία.
Ορισμένα από αυτά δεν είναι σοβαρά και αντιμετωπίζονται εύκολα. Άλλα μπορεί να είναι πιο σοβαρά. Όλα όμως πρέπει να ελέγχονται.
Πώς γίνεται η διάγνωση της μη φυσιολογικής αιμορραγίας;
Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος σας ή ένας άλλος επαγγελματίας υγείας θα σας ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό και τον κύκλο της περιόδου σας. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο για να διατηρείτε ένα αρχείο με τον κύκλο της περιόδου σας πριν από την επίσκεψή σας. Σημειώστε τις ημερομηνίες, τη διάρκεια και τον τύπο (ελαφριά, μέτρια, βαριά ή σταγονοειδής) της αιμορραγίας σας σε ένα ημερολόγιο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια ειδική εφαρμογή για smartphone, η οποία έχει σχεδιαστεί γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Θα υποβληθείτε σε μια γυναικολογική εξέταση για να διαπιστωθεί οτι όντως το αίμα προέρχεται από τον κόλπο και όχι από την ουρήθρα, το αιδοίο ή τον πρωκτό. Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος. Οι εξετάσεις αυτές ελέγχουν τις αιματολογικές παραμέτρους και τα επίπεδα ορμονών, ούτως ώστε να αποκλειστούν ορισμένες ασθένειες του αίματος. Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε ένα τεστ εγκυμοσύνης και σσε εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).
Ποιες εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν για τη διάγνωση της μη φυσιολογικής αιμορραγίας;
Οι εξετάσεις διαφέρουν ανάλογα με τα συμπτώματα και την ηλικία σας. Ορισμένες από αυτές τις εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο του μαιευτήρα-γυναικολόγου σας. Άλλες πρέπει να γίνουν σε νοσοκομείο ή χειρουργικό κέντρο:
- Υπερηχογράφημα: Χρησιμοποιούνται ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων των πυελικών οργάνων.
- Υστεροσκόπηση: Ένας λεπτός σωλήνας με φως εισάγεται στον κόλπο και στο άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας. Με τη διαδικασία αυτή, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος σας ή ένας άλλος επαγγελματίας υγείας έχει τη δυνατότητα να ελέγξει το εσωτερικό της μήτρας σας.
- Βιοψία του ενδομητρίου: Συλλέγεται ένα δείγμα από το ενδομήτριό σας, το οποίο εξετάζεται στο μικροσκόπιο.
- Σονο-υστερο υπερηχογραφία: Τοποθετείται υγρό στη μήτρα μέσω ενός λεπτού σωλήνα και ταυτόχρονα λαμβάνονται υπερηχογραφικές απεικονίσεις του εσωτερικού της μήτρας.
- Μαγνητική τομογραφία (MRI): Η εξέταση MRI χρησιμοποιεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο και ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων των εσωτερικών οργάνων.
- Αξονική τομογραφία (CT): Αυτή η ακτινογραφική διαδικασία απεικονίζει τα εσωτερικά όργανα και δομές σε διατομή.
Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της μη φυσιολογικής αιμορραγίας;
Τα φάρμακα συχνά δοκιμάζονται πρώτα για την αντιμετώπιση της ακανόνιστης ή βαριάς αιμορραγίας περιόδου. Τα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
- Ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης: Τα αντισυλληπτικά χάπια, το δερματικό επίθεμα και ο κολπικός δακτύλιος περιέχουν ορμόνες. Οι ορμόνες αυτές μπορούν να μετριάσουν τη ροή της αιμορραγίας περιόδου. Βοηθούν επίσης στο να γίνει η περίοδος πιο τακτική.
- Αγωνιστές εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών (GnRH): Τα φάρμακα αυτά μπορούν να σταματήσουν τον έμμηνο κύκλο και να μειώσουν το μέγεθος των ινομυωμάτων.
Τρανεξαμικό οξύ: Το φάρμακο αυτό caps Transamin 250 mg --> Δοσολογία 1 Χ 4 αντιμετωπίζει τη βαριά αιμορραγία περιόδου. Μπορεί να δίνεται και στις αρχές της περιόδου για να μειώνει τη ροή του αίματος. Αντενδείξεις για τη χορήγησή του αποτελούν η ύπαρξη ιστορικού θρομβοεμβολικής νόσου, η διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, η κύηση, ο θηλασμός και η νεφρική ανεπάρκεια. - Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Τα φάρμακα αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν την Ιβουπροφαίνη (tab Algofren 600 mg, tab Brufen 600 mg, caps Nurofen 400 mg) και το
- Μεφαιναμικό Οξύ (tab Ponstan 500 mg) μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της βαριάς αιμορραγίας και να σας ανακουφίσουν από τις κράμπες περιόδου.
- Αντιβιοτικά: Εάν έχετε μια λοίμωξη, μπορεί να σας δοθεί ένα αντιβιοτικό.
- Ειδικά φάρμακα: Εάν έχετε μια αιμορραγική διαταραχή, η θεραπεία σας μπορεί να περιλαμβάνει ένα φάρμακο που βοηθά στην πήξη του αίματός σας.
Ποιοι τύποι χειρουργικής επέμβασης χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της μη φυσιολογικής αιμορραγίας;
Εάν η αιμορραγία σας δεν μειωθεί με τα φάρμακα, τότε ενδεχομένως να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι επεμβάσεων ανάλογα με την πάθηση, την ηλικία σας και το κατά πόσον επιθυμείτε να κάνετε παιδιά στο μέλλον.
Η διαγνωστική ή θεραπευτική απόξεση, με ή χωρίς υστεροσκόπηση είναι η πιο καλσσική επέμβαση που μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε εάν δεν αποδώσει η φαρμακευτική αγωγή. Βοηθά πολλές φορές τόσο στην διάγνωση με την λήψη βιοψιών όσο και στο σταμάτημα της αιμορραγίας.
Η διαδικασία καταστροφής του ενδομητρίου (endometrial ablation) καταστρέφει την επένδυση της μήτρας. Μηδενίζει ή μειώνει τη συνολική ποσότητα της αιμορραγίας. Η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι μικρή μετά από αυτή τη διαδικασία, αλλά όχι μηδενική. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της απειλητικής για τη ζωή αιμορραγίας, αυξάνεται σημαντικά. Εάν υποβληθείτε σε αυτή τη διαδικασία, θα χρειαστεί να χρησιμοποιείτε αντισύλληψη μέχρι και μετά την εμμηνόπαυση.
Ο εμβολισμός της μητριαίας αρτηρίας είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των ινομυωμάτων. Με τη διαδικασία αυτή φράσσονται τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τη μήτρα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ροή αίματος που χρειάζονται τα ινομυώματα για να αναπτυχθούν. Μια άλλη θεραπεία, η μυομεκτομή, αφαιρεί τα ινομυώματα, αλλά όχι τη μήτρα.
Η υστερεκτομή, δηλ. η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων ή όταν οι υπόλοιπες θεραπείες αποτυγχάνουν. Η υστερεκτομή χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου. Μετά την αφαίρεση της μήτρας, η γυναίκα δεν έχει τη δυνατότητα πλέον να μείνει έγκυος και δεν έχει πια περίοδο.