Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) - Polycystic Ovary Syndrome (PCOS)

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) - Polycystic Ovary Syndrome (PCOS)

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) - Polycystic Ovary Syndrome (PCOS)

Ποια είναι τα συνηθέστερα σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ);

Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα του ΣΠΩ περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ακανόνιστη περίοδος: Οι διαταραχές του έμμηνου κύκλου μπορεί να περιλαμβάνουν την απουσία περιόδου, τη μη συχνή ή την υπερβολικά συχνή περίοδο, τη βαριά περίοδο ή τη μη προβλέψιμη περίοδο.
  • Υπογονιμότητα: Το ΣΠΩ είναι μία από τις κυρίαρχες αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες.
  • Παχυσαρκία: Ένα ποσοστό έως και 80% των γυναικών με ΣΠΩ είναι παχύσαρκες.
  • Υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο, το στήθος, την κοιλιακή χώρα ή το άνω μέρος των μηρών: Το πρόβλημα αυτό, το οποίο ονομάζεται δασυτριχισμός, επηρεάζει πάνω από το 70% των
  • γυναικών με ΣΠΩ.
  • Σοβαρή ακμή ή ακμή που εμφανίζεται μετά την εφηβεία και δεν ανταποκρίνεται στις συνήθεις θεραπείες
  • Λιπαρό δέρμα
  • Σκουρόχρωμες παχιές κηλίδες δέρματος που έχουν την αίσθηση βελούδου στην αφή, οι οποίες ονομάζονται μελανίζουσα ακάνθωση (acanthosis nigricans)
  • Πολλαπλά μικρά ωοθυλάκια γεμάτα με υγρό που διατάσσονται περιφερικά σαν περιδέραιο στις ωοθήκες και ωοθήκες μεγαλύτερες σε μέγεθος με άφθονο στρώμα (το εσωτερικό της ωοθήκης) 

Τι προκαλεί το ΣΠΩ;

Παρόλο που η αιτία του ΣΠΩ δεν είναι γνωστή, φαίνεται πως το ΣΠΩ μπορεί να σχετίζεται με πολλούς διαφορετικούς παράγοντες που δρουν σε συνέργεια. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, τα αυξημένα επίπεδα ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα και τον ακανόνιστο έμμηνο κύκλο.

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη; 

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση στην οποία τα κύτταρα του οργανισμού δεν ανταποκρίνονται στις επιδράσεις της ινσουλίνης. Όταν ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα αυξάνεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε σακχαρώδη διαβήτη. Σχετίζεται επίσης με τη μελανίζουσα ακάνθωση.

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις των υψηλών επιπέδων ανδρογόνων;

Όταν παράγονται υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων από το φυσιολογικό, μπορεί να εμποδιστεί η απελευθέρωση ωαρίου από τις ωοθήκες κάθε μήνα (μια διαδικασία που ονομάζεται ωορρηξία). Τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων προκαλούν επίσης την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και την ακμή που παρατηρείται σε πολλές γυναίκες με ΣΠΩ.

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της ακανόνιστης περιόδου;

Η ακανόνιστη περίοδος μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα και, σε ορισμένες γυναίκες, στην ανάπτυξη πολυάριθμων μικρών θυλάκων γεμάτων με υγρό στις ωοθήκες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία των γυναικών με ΣΠΩ;

Το ΣΠΩ επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού, όχι μόνο το αναπαραγωγικό σύστημα. Αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχει η γυναίκα να αναπτύξει σοβαρές παθήσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μια άλλη πάθηση που σχετίζεται με το ΣΠΩ είναι το μεταβολικό σύνδρομο. Το σύνδρομο αυτό συμβάλλει τόσο στον διαβήτη όσο και στις καρδιοπάθειες.

Οι γυναίκες με ΣΠΩ τείνουν επίσης να έχουν μια πάθηση που ονομάζεται υπερπλασία του ενδομητρίου, στην οποία η επένδυση της μήτρας γίνεται πολύ παχιά. Η πάθηση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τις γυναίκες με ΣΠΩ;

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΣΠΩ. Η θεραπεία προσαρμόζεται ειδικά σε κάθε γυναίκα, ανάλογα με τα συμπτώματα, τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως αντιμετωπίζει και την επιθυμία της να μείνει έγκυος.

Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια για τη θεραπεία των γυναικών με ΣΠΩ;

Τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μακροχρόνια θεραπεία των γυναικών με ΣΠΩ, οι οποίες δεν επιθυμούν να μείνουν έγκυες. Τα συνδυασμένα ορμονικά χάπια περιέχουν και οιστρογόνα και προγεστίνη. Αυτά τα αντισυλληπτικά χάπια ρυθμίζουν τον έμμηνο κύκλο και μειώνουν τον δασυτριχισμό και την ακμή, μέσω της μείωσης των επιπέδων των ανδρογόνων. Μειώνουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Τι επίδραση μπορεί να έχει η απώλεια βάρους στις γυναίκες με ΣΠΩ;

Για τις υπέρβαρες γυναίκες, η απώλεια βάρους από μόνη της συχνά ρυθμίζει τον έμμηνο κύκλο. Ακόμα και η απώλεια 5-7 κιλών μπορεί να βοηθήσει στο να γίνει περισσότερο τακτική η περίοδος. Η απώλεια βάρους έχει επίσης διαπιστωθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και ινσουλίνης, ενώ ανακουφίζει και συμπτώματα όπως η υπερβολική τριχοφυΐα και η ακμή.

Πώς μπορούν τα φάρμακα ευαισθητοποίησης στην ινσουλίνη να βοηθήσουν με το ΣΠΩ;

Τα φάρμακα ευαισθητοποίησης στην ινσουλίνη που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη, χρησιμοποιούνται επίσης συχνά για την αντιμετώπιση του ΣΠΩ. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν τον οργανισμό να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη. Στις γυναίκες με ΣΠΩ, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων ανδρογόνων και στη βελτίωση της ωορρηξίας. Η αποκατάσταση της ωορρηξίας βοηθά στο να γίνει η περίοδος πιο τακτική και προβλέψιμη.

Τι μπορεί να γίνει για να αυξηθούν οι πιθανότητες εγκυμοσύνης στις γυναίκες με ΣΠΩ;

Η επιτυχής ωορρηξία είναι το πρώτο βήμα για την εγκυμοσύνη. Στις παχύσαρκες γυναίκες, ο στόχος αυτός συχνά επιτυγχάνεται με την απώλεια βάρους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για την πρόκληση της ωορρηξίας. Η χειρουργική επέμβαση στις ωοθήκες χρησιμοποιείται όταν οι άλλες θεραπείες είναι αναποτελεσματικές. Ωστόσο, οι μακροχρόνιες επιδράσεις αυτών των διαδικασιών δεν είναι σαφείς.