Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Εικόνα του Σώματος

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Εικόνα του Σώματος

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Εικόνα του Σώματος

Πώς μπορούν τα ΜΜΕ να με κάνουν να αισθανθώ άσχημα για το σώμα μου;

Οι εικόνες του «ιδανικού» σώματος της γυναίκας, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, είναι παντού: στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, στο διαδίκτυο, σε διαφημίσεις και στα βιντεοπαιχνίδια. Εύκολα μπορεί να πειστεί κανείς ότι αυτό που βλέπει σε αυτές τις εικόνες είναι φυσιολογικό. Αλλά το σωματικό βάρος και ο σωματότυπος των γυναικών που βλέπετε στα μέσα δεν είναι φυσιολογικά. Μόνο το 5% των γυναικών στην Αμερική έχουν το γενετικό υπόβαθρο για να μοιάσουν στις γυναίκες αυτών των εικόνων. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η προσπάθεια να αποκτήσουν αυτή την εμφάνιση μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για την υγεία. Μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές και χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς τη σύγκριση με αυτές τις εικόνες. Μπορεί να μην σας αρέσει αυτό που βλέπετε στον καθρέφτη και να αναζητάτε τρόπους για να «διορθώσετε» την εμφάνισή σας. Οι δίαιτες, το μακιγιάζ και τα ρούχα λανσάρονται στην αγορά με σκοπό να κάνουν τις γυναίκες να μοιάζουν περισσότερο με τις εικόνες που προβάλλονται στα μέσα. Οι διαφημίσεις για αυτά τα προϊόντα είναι πολλές φορές σχεδιασμένες για να σας κάνουν να νιώσετε ανασφαλής. Αυτός είναι ένας απλός τρόπος για να πωληθούν περισσότερα προϊόντα. Δεν αντιπροσωπεύει όμως την αληθινή εμφάνιση που πρέπει να έχει μια γυναίκα. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα μέσα είναι ένα σημαντικό βήμα για να απαγκιστρωθείτε από τον έλεγχο που ασκούν αυτές οι εικόνες στον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον εαυτό σας.

Γιατί οι τηλεοπτικοί χαρακτήρες που υποτίθεται ότι έχουν ίδια ηλικία με μένα φαίνονται μεγαλύτεροι ή πιο ώριμοι από μένα;

Η πραγματική ηλικία των περισσότερων ηθοποιών που υποδύονται χαρακτήρες εφήβων στην τηλεόραση είναι τουλάχιστον 20. Χρησιμοποιώντας ηθοποιούς μεγαλύτερης ηλικίας, οι εταιρείες παραγωγής δεν χρειάζεται να ανησυχούν για μειωμένα ωράρια εργασίας ή τις υπηρεσίες διδασκαλίας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για τους ανηλίκους. Οι ηθοποιοί που βλέπετε να υποδύονται κορίτσια της ηλικίας σας στην τηλεόραση είναι μεγαλύτερες από εσάς στην πραγματικότητα. Πολύ λίγες από αυτές μοιάζουν με πραγματικές έφηβες.

Τι πρέπει να κάνω όταν ακούω σχόλια για το σώμα μου που με κάνουν να αισθάνομαι άσχημα ή άβολα;

Ορισμένες φορές οι φίλοι και οι γονείς νομίζουν ότι βοηθούν κάνοντας συγκεκριμένα σχόλια, αλλά αυτό δεν ισχύει. Τα σχόλια αυτά κάνουν συχνά περισσότερο κακό απ' ό,τι καλό. Μπορεί να πρέπει να αλλάξετε κάποια πράγματα στη ζωή σας για να βελτιώσετε την υγεία σας, αλλά δεν χρειάζεται να ακούτε τη γνώμη κανενός για το σώμα σας. Δοκιμάστε να απαντήσετε στα αρνητικά σχόλια ως εξής:

«Με πληγώνεις όταν σχολιάζεις τη διατροφή / το βάρος / το σώμα μου.»
«Καταλαβαίνω ότι η πρόθεσή σου είναι καλή, αλλά θα το εκτιμούσα αν μπορούσες να κρατήσεις αυτές τις σκέψεις για τον εαυτό σου.»
«Τι καλά! Ευχαριστώ για τη συμβουλή.»
«Πως θα αισθανόσουν αν σου έλεγα κάτι παρόμοιο;» «Τα σχόλιά σου για τη διατροφή / το βάρος / το σώμα μου δεν με βοηθούν σε κάτι».

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια μιας μη υγιούς εικόνας του σώματος;

Μπορεί να έχετε μη υγιή εικόνα για το σώμα σας αν επικεντρώνεστε μόνο στην εμφάνισή σας, συγκρίνετε την εμφάνισή σας με άτομα που προβάλλονται στην τηλεόραση ή τα περιοδικά, χρησιμοποιείτε αρνητικές λέξεις για να περιγράψετε το σώμα σας, στεναχωριέστε ή απογοητεύεστε για την εμφάνισή σας ή σκέφτεστε συνεχώς τρόπους να βελτιώσετε το σώμα ή την εμφάνισή σας

Ποιο είναι το υγιές σωματικό βάρος;

Ο Δείκτης μάζας σώματος - ΔΜΣ ή Body Mass Index - BMI είναι ένας αριθμός που υπολογίζεται από το ύψος και το βάρος, και χρησιμοποιείται για να καθοριστεί αν ένα άτομο είναι λιποβαρές, έχει φυσιολογικό βάρος, είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Εάν ο ΔΜΣ σας είναι εντός του φυσιολογικού εύρους, τότε το σωματικό βάρος σας είναι υγιές:

  • Ένας ΔΜΣ <18,5 σημαίνει ότι το άτομο είναι λιποβαρές.
  • Ένας ΔΜΣ 18,5–24,9 σημαίνει ότι το άτομο έχει φυσιολογικό βάρος.
  • Ένας ΔΜΣ 25,0–29,9 σημαίνει ότι το άτομο είναι υπέρβαρο.
  • Ένας ΔΜΣ 30,0 και άνω σημαίνει ότι το άτομο είναι παχύσαρκο.

Για να υπολογίσετε τον ΔΜΣ σας, χρησιμοποιήστε το ηλεκτρονικό εργαλείο στη διεύθυνση (UpToDate BMI)

Πόσο πρέπει να ασκείται κανείς για να έχει καλή υγεία;

Οι περισσότεροι έφηβοι πρέπει να ασκούνται για 60 λεπτά συνολικά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Οι δραστηριότητες που επιλέγετε πρέπει να είναι μέτριας ή αυξημένης έντασης. Οι δραστηριότητες μέτριας έντασης περιλαμβάνουν γρήγορο περπάτημα, χορό, ποδήλατο ή πεζοπορία. Οι δραστηριότητες αυξημένης έντασης περιλαμβάνουν τρέξιμο, κολύμπι, σχοινάκι ή ποδόσφαιρο.

Η άσκηση κάνει καλό στο μυαλό και το σώμα. Η δραστηριότητα μειώνει το στρες, βελτιώνει τον ύπνο και μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη και το άγχος.

Πρέπει να αρχίσω δίαιτα;

Πολλά κορίτσια στην εφηβεία που είναι πεπεισμένα ότι πρέπει να ξεκινήσουν δίαιτα, στην πραγματικότητα έχουν φυσιολογικό και υγιές σωματικό βάρος. Εάν, ωστόσο, ο ΔΜΣ σας δεν εμπίπτει στο φυσιολογικό εύρος, μπορεί να πρέπει να χάσετε βάρος. Για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες απ' όσες προσλαμβάνετε. Αυτό μπορείτε να το κάνετε μέσω της συχνής σωματικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Μπορεί να έχετε ακούσει για τη δυνατότητα απώλειας βάρους με «δίαιτες εξπρές», αλλά οι δίαιτες αυτές δεν έχουν μόνιμο αποτέλεσμα. Είναι πολύ πιο πιθανό να πάρετε ξανά τα κιλά που χάσατε με μια δίαιτα εξπρές, σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Συζητήστε με τον γιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας για τον καλύτερο τρόπο αλλαγής των διατροφικών σας συνηθειών.

Πώς μπορώ να διαπιστώσω αν οι διατροφικές μου συνήθειες είναι ανθυγιεινές;

Οι έφηβοι που κάνουν δίαιτες από μόνοι τους μπορεί να αναπτύξουν επιβλαβείς συνήθειες, οι οποίες αναφέρονται ως διαταραγμένη διατροφή. Οι συνήθειες αυτές περιλαμβάνουν

  • νηστεία
  • παράλειψη γευμάτων
  • ακραία δίαιτα
  • επεισοδιακή υπερφαγία
  • πρόκληση εμετού
  • χρήση διουρητικών, καθαρτικών ή διεγερτικών

Η διαταραγμένη διατροφή έχει διάφορα επίπεδα σοβαρότητας. Όταν φτάσει στο ανώτατο επίπεδο, μπορεί να συγκαταλεχθεί στις διατροφικές διαταραχές.

Τι είναι η διατροφική διαταραχή;

Η διατροφική διαταραχή είναι μια ιατρική πάθηση. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή. Τα άτομα που πάσχουν από διατροφική διαταραχή μπορεί να έχουν οποιοδήποτε σωματικό βάρος. Για παράδειγμα, είναι πιθανό ένα άτομο να έχει φυσιολογικό βάρος και να πάσχει από διατροφική διαταραχή.

Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές είναι ιδιαιτέρως επικριτικά με το σώμα τους. Ορισμένες από τις διατροφικές διαταραχές είναι οι εξής:

  • Νευρική ανορεξία - Μια διαταραγμένη εικόνα του σώματος, η οποία οδηγεί το άτομο σε υπερβολική δίαιτα ή άσκηση. Τα ανορεκτικά άτομα είναι συνήθως εξαιρετικά λιποβαρή.
  • Βουλιμία - Ένα άτομο που θέλει να χάσει βάρος ή φοβάται ότι θα παχύνει, το οποίο τρώει με λαιμαργία και στη συνέχεια προκαλεί εμετό ή χρησιμοποιεί καθαρτικά. Μπορεί επίσης να ασκείται υπερβολικά. Τα βουλιμικά άτομα έχουν συνήθως φυσιολογικό βάρος ή είναι ελαφρώς υπέρβαρα.
  • Επεισοδιακή υπερφαγία - Ένα άτομο τρώει απότομα και υπερβολικά, αλλά δεν προκαλεί εμετό. Τα άτομα με επεισοδιακή υπερφαγία είναι συνήθως υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Το σώμα μου αλλάζει καθώς μεγαλώνω. Πώς μπορώ να ξέρω αν οι αλλαγές αυτές είναι φυσιολογικές;

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το σώμα σας αλλάζει. Ψηλώνετε και η περιοχή των γοφών σας γίνεται πιο πλατιά. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε ακμή ή σπυράκια. Το στήθος και το αιδοίο σας αλλάζουν και αυτά. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να σας κάνουν να αναρωτηθείτε αν το σώμα σας είναι «φυσιολογικό». Μπορεί να αρχίσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με εικόνες που βλέπετε στο διαδίκτυο. Μπορεί ακόμη και να σκεφθείτε ότι χρειάζεστε κάποια επέμβαση για να αλλάξετε κάποιο σημείο του σώματός σας που δεν σας αρέσει. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το εύρος του φυσιολογικού όσον αφορά την εμφάνιση του σώματος είναι μεγάλο. Για παράδειγμα, το μέγεθος του στήθους ή των χειλιών του αιδοίου διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Όλες αυτές οι διαφορές είναι φυσιολογικές. Αν ανησυχείτε για κάποια αλλαγή στο σώμα σας, απλά μιλήστε με τον γιατρό σας.

Τι μπορώ να κάνω για να αισθανθώ καλύτερα σχετικά με το σώμα μου και να αποκτήσω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση;

Τα παρακάτω μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση και να αποκτήσετε μια υγιή εικόνα για το σώμα σας:

  • Συνειδητοποιήστε τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας. Κατανοώντας ότι τα μέσα προβάλλουν μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς, κάνετε ένα σημαντικό βήμα για να σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάτι που δεν είναι πραγματικό.
  • Προσέξτε τον βαθμό της καθημερινής έκθεσής σας στα μέσα. Κάντε τα απαραίτητα διαλείμματα.
  • Συνειδητοποιήστε ότι το εύρος του φυσιολογικού σωματότυπου είναι μεγάλο.
  • Να τρώτε υγιεινά και να ασκείστε τακτικά. Αν αρχίσετε να φέρεστε καλά στο σώμα σας, θα αισθανθείτε δυνατότερη και πιο χαρούμενη.
  • Εστιάστε στο επίτευγμα και όχι στην εμφάνιση. Βρείτε ανθρώπους-πρότυπα που κάνουν το ίδιο.
  • Βρείτε φίλους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες.